18 March, 2019

996. CARA BERLAUK IKAN SARDIN JY











Resepi istimewa dari ilahjy...
Bingka berempah berlauk sardin

Adunan tepung sama mcm buat dadar atau cara..
Tengok gmbr kepekatan adunan.
Selalu ilahjy buat guna bekas blender cili utk sukatan.
Letak telur sebijik dlm bekas blender
Masukan air separuh bekas, tepung gandum tuangkan atas air menutupi 3/4 bekas blender tuu. Jika pekat atau cair tambah lah kmdian.
Letak garam, pewarna kuning, santan pekat 5,6 sudu, rempah beriani1sudu besar, rempah soto 1sudu besar.
Blend sampai  halus.
Tengok kepekatan yg sesuai. Adjust...

Dlm inti sardin masukan rempah kari ayam satu sudu besar, daun bawang, daun sup, garam, air asam limau.
Gaul sebati. Tak perlu masak. 
  
Panaskan acuan atas dapur gas. Tuang adunan 3/4 acuan. Masukan inti.
Bakar dlm oven suhu 170 selama 20mt.

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini