28 December, 2008

19. ACAR IKAN BEREMPAH CITARASAKU


ku masak pada 21jan 09

ACAR IKAN

BAHAN2NYA:

2 KEPING IKAN MERAH ATAU APA JER IKAN YG SESUAI
½ BIJI TIMUN (POTONG MEMANJANG)
1 BATANG LOBAK MERAH (POTONG MEMANJANG)
2 ULAS BWNG KECIL DIMAYANG
1 BIJI BAWANG BESAR POTONG BAJI)
3 ULAS BAWANG PUTIH MAYANG
5 ULAS BAWANG PUTIH (BELAH DUA)
2 SUDU BESAR IKAN BILIS UTK PENAMBAH RASA (TUMBUK HALUS)
2 SUDU BESAR SOS CILI
1 SUDU KICAP BIASA
1 SUDU TEH SERBUK KUNYIT
2 SUDU BESAR SERBUK KARI IKAN
1 SUDU BESAR BIJI SAWI
1 SUDU CUKA MAKAN
SEDIKIT GULA PENAMBAH RASA

CARANYA:

1.GARAM KUNYITKAN IKAN MERAH YG DIPOTONG 4 ( DARI SEKEPING IKAN) GORENG SEHINGGA GARING.
2. DALAM KUALI YG LAIN TUMISKAN BWG KECIL DAN BWG PUTIH YG DI MAYANG. BERSAMA BIJI SAWI. SEHINGGA WANGI. MASUKAN IKAN BILIS.
3. MASUKAN SERBUK KARI DAN KUNYIT BERSAMA SEDIKIT AIR. KACAU SAMPAI PECAH MINYAK. MASUKAN SOS CILI, KICAP DAN CUKA JUGA GULA.
4. MASUKAN TIMUN DAN KAROT DAN JUGA BAWANG BESAR DAN BAWANG PUTIH, MASAK SAMPAI EMPUK BERSAMA SEDIKIT AIR, KEMUDIAN MASUKKAN IKAN GORENG
5. HIASI DGN CILI HIJAU DAN CILI MERAH DIPOTONG NIPIS ATAU DIBELAH DUA SEMASA HENDAK MENUTUP API DAPUR. KALAU LAMA NANTI LEMBEK.. TAK CANTIK..

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini