http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
IKLAN KE3 -ILAHJY
RESEPI SUMBANGAN JY
sahabat yg rajen bicara
AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.
SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.
SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.
ilah1908@gmail.com
jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.
TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***
RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya
KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013
SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
hari ini 7 feb 2017
|
28 December, 2008
19. ACAR IKAN BEREMPAH CITARASAKU
ku masak pada 21jan 09
ACAR IKAN
BAHAN2NYA:
2 KEPING IKAN MERAH ATAU APA JER IKAN YG SESUAI
½ BIJI TIMUN (POTONG MEMANJANG)
1 BATANG LOBAK MERAH (POTONG MEMANJANG)
2 ULAS BWNG KECIL DIMAYANG
1 BIJI BAWANG BESAR POTONG BAJI)
3 ULAS BAWANG PUTIH MAYANG
5 ULAS BAWANG PUTIH (BELAH DUA)
2 SUDU BESAR IKAN BILIS UTK PENAMBAH RASA (TUMBUK HALUS)
2 SUDU BESAR SOS CILI
1 SUDU KICAP BIASA
1 SUDU TEH SERBUK KUNYIT
2 SUDU BESAR SERBUK KARI IKAN
1 SUDU BESAR BIJI SAWI
1 SUDU CUKA MAKAN
SEDIKIT GULA PENAMBAH RASA
CARANYA:
1.GARAM KUNYITKAN IKAN MERAH YG DIPOTONG 4 ( DARI SEKEPING IKAN) GORENG SEHINGGA GARING.
2. DALAM KUALI YG LAIN TUMISKAN BWG KECIL DAN BWG PUTIH YG DI MAYANG. BERSAMA BIJI SAWI. SEHINGGA WANGI. MASUKAN IKAN BILIS.
3. MASUKAN SERBUK KARI DAN KUNYIT BERSAMA SEDIKIT AIR. KACAU SAMPAI PECAH MINYAK. MASUKAN SOS CILI, KICAP DAN CUKA JUGA GULA.
4. MASUKAN TIMUN DAN KAROT DAN JUGA BAWANG BESAR DAN BAWANG PUTIH, MASAK SAMPAI EMPUK BERSAMA SEDIKIT AIR, KEMUDIAN MASUKKAN IKAN GORENG
5. HIASI DGN CILI HIJAU DAN CILI MERAH DIPOTONG NIPIS ATAU DIBELAH DUA SEMASA HENDAK MENUTUP API DAPUR. KALAU LAMA NANTI LEMBEK.. TAK CANTIK..
Labels:
ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment