keperluan..inti ... kulit luar sebelah kiri, bahagian dalam sebelah kanan bulatan nya agak kecil sedikit dari bulatan kulit luar..perhatikan. pisau untuk memotong , pencanai, dan papan mamar untuk mencanai
BAHAN A: KULIT LUAR
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
2 SUDU BESAR MARJERIN DIPANASKAN
AIR AIS SECUKUPNYA UNTUK MENGADUN
1. PANASKAN MARJERIN DAN TUANGKAN KEDALAM TEPUNG GANDUM
2. MASUKKAN AIR AIS SECUKUPNYA, ULIKAN SEHINGGA SEBATI
3. BULATKAN SEBESAR BOLA PING PONG.
4. MASUKAN BAHAN B YG DIBULATKAN KECIL SEDIKIT DARI BAHAN A.
5. BULATKAN KEDUA2 BAHAN TADI, KEMUDIAN CANAIKAN SEHINGGA LEPER
6. GULUNGKAN SEMULA MACAM KUIH DADAR.
7. CANAIKAN SEMULA SEPERTI BENTUK MEMULA TADI.
8. GULUNG BUAT KALI KE2, POTONG DGN PISAU SETEBAL 1" LEBIH KURANG, CANAIKAN NIPIS.
9. MASUKKAN INTI DAN GORENGLAH DLM MINYAK YG SEDERHANA PANAS.
BAHAN B:
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 CAWAN MARJERIN (SECUKUPNYA UTK MENGADUNKAN TPG)
2 SUDU BESAR AIR AIS
CARANYA:
GAULKAN BAHAN2 DIATAS SEHINGGA MENJADI GUMPALAN.
BULATKAN KECIL SEDIKT DARI BULATAN BAHAN A.
INTINYA:
KENTANG DIDADUKAN
DAGING CINCANG
SERBUK KARI
BAWANG
TUMISKAN BAWANG SEHINGGA WANGI, MASUKAN SERBUK KARI AYAM.
MASUKAN AIR DAN KENTANG DAN DAGING SEHINGGA MASAK.
TOSKAN MINYAKNYA, BARU DIMASUKAN DLM KULIT KARIPAP TADI.
KALAU X FAHAM YM SAYA YER..SUSAH SIKIT KARIPAP NI..SAYA BERKALI2 MENCUBA BARU MENJADI....DGN TABAH HATI....
ini siap dengan promosi pinggan mangkuk Vantage.. heheh
ReplyDeletememang selalu main kutu pinggan..tapi tumpang org PERNAMA jer...hihihi dpt juga hadiah..correlle pon saya join...
ReplyDelete