25 December, 2008

5. KENTANG PUTAR....wife OC ajarkan..di Sri Aman 1996


masak 27 julai 2010 utk buka posa nisfu syaaban

KENTANG PUTAR (terimakasih kpd yg menjadikan resepi ini sbg paparan dlm web nya..amin) cuma ayat sahaja diubahnya... terasa dihargai tak sia2 sumbangan ku ini)

BAHAN2NYA:

5 BIJI KENTANG (SEDANG2 SAIZNYA)
3 SUDU BESAR MENTEGA SEDAP SIKIT...(MARJERIN PUN OK)
GARAM SECUKUP RASA
PETUA TAMBAHAN, SEDIKIT (1 SUDU TEH) SERBUK PENAIK- BAKING POWDER YG BUAT KEK TU...UNTUK MENGEBUKAN LAGI KENTANG KITA...

CARA MEMBUATNYA:

1. KUPAS KULIT KENTANG DAN POTONG NIPIS2 SUPAYA CEPAT EMPUK
2. REBUS DGN AIR SECUKUPNYA SEHINGGA EMPUK.
3. TOSKAN AIRNYA. TERUSKAN KERJA INI SEMASA KENTANG MASIH PANAS2.. KALAU SEJUK TAK MENJADI NANTI.
4. MASUKAN MENTEGA, GARAM, DAN SERBUK PENAIK KEDLM KENTANG TADI,
SEGERA DITUMBUK MENGUNAKAN ALAT PENUMBUK CONTOH ANAK BATU... ATAU BOTOL. SEHINGGA IA HANCUR HALUS MACAM KAT KFC TU... KENA SABAR LA SIKIT... SEBAB PANAS22
5. SETELAH SELESAI, MASUKAN KENTANG KE DLM BEKAS MANGKUK DAN BENTUKAN SECANTIK YG MUNGKIN MENGUNAKAN SUDU.
6. HIDANGKAN BERSAMA SOSNYA.. YG WARNA COKLAT TU....

RESEPI SOSNYA MENYUSUL NANTI... SABAR..

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini