muat turun 1 mei 09
CHAR KUEY TEOW olahanku
Bahan:
1 cawan Kuey teow yang halus
3 ekor Udang besar
5 biji Kerang
Daun kucai
taugeh
1 biji telur
Air rebusan ayam
Sedikit Kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cili mesin
Caranya:
1.tumiskan cili, masukan udang dan kerang bersama kicap, air rebusan ayam
2. setelahh mendidih masukan daun kucai dan taugeh sos tiram
3.masukan kuey teow dan telur sehingga masak.
PETUA DARI EMAIL GROUP
Kalau nak buat char kuey tiaw, tak boleh pakai kuey tiaw yang biasa, kena beli yang halus...kat chow kit ada jual...memang betul dia ada kicap untuk char kuey tiaw tu...itu yang menjadi resepi rahsia...biasanya kicap ni terdiri dari kicap cair, sos tiram, sos ikan cina (bukan siam punye), garam, gula, dan paling banyak taruk ialah ajinomoto... tu yang rasa sedap tu...kalau dah ada kicap ni senang masak. Minyak yang nak tumis bawang putih kena campur minyak bijan....lepas bawang putih hampis hangus masukkan cili boh tumis sampai masak...pas tu bubuh air rebusan kepala udang+bawang putih...pas tu baru taruk kicap, telur, kucai, togeh...las sekalu masukkan kuey tiaw, kacau jangan lama agak sebati..pas tu yum yum yum...boleh ler makan...
No comments:
Post a Comment
terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini