aku masak 27 julai 09 guna pinggan baru niii
ASAM PEDAS MELAKA
BAHAN:
1 KILO TULANG DAGING
TAK KIRA LA DAGING APA PUN KAMBING KE LEMBU KIJANG KER
REBUS DULU SAMPAI EMPUK
20 TANGKAI CILI KERING
1 SUDU BESAR JINTAN MANIS
1 LABU BAWANG BESAR
5 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA
1 INCI KUNYIT HIDUP
SEDIKIT LADA HITAM
1 BATANG KAYU MANIS
2 KUNTUM BUNGA LAWANG
2 BATANG SERAI
2 HELAI DAUN LIMAU PURUT
ASAM JAWA SECUKUP MASAM
CARANYA:
1. MESINKAN CILI JINTAN MANIS BAWANG2 , LADA HITAM HALIA DAN KUNYIT HIDUP SEHINGGA HANCUR
2. TUMISKAN BAHAN2 MESIN TADI BERSAMA KULIT KAMU MANIS DAN BUNGA LAWANG SEHNGGA GARING.
3. MASUKKAN AIR ASAM JAWA SECUKUP KUAHNYA BERSAMA DAGING/ TULANG
BERSAMA DAUN KUNYIT/LIMAU PURUT DAN SERAI YG DIKETUK DAN GARAM
(KALAU NAK SEDAP TAMBAH SERBUK KARI 1 SUDU BESAR DLM CILI TADI)
No comments:
Post a Comment
terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini