15 January, 2009

50. KUAH PASEMBOR/ROJAK

KUAH PASEMBOR/rojak

Bahan:

2 helai daun pandan
1 batang serai diketuk
50 gram cili kisar
250 gram gula merah
250 gram gula pasir
2 sudu the garam
200 gram kacang tanah goring dan kisar
100 gram biskut marie dikisar
1 liter air

Cara:

Didihkan air masukan daun pandan, serai, cili sehingga masak
Masukkan gula merah gula pasir kacang tanah dan garam
Masak sehingga mendidih. Akhir sekali biskut marie

Makan bersama timun sengkuang salad cucur udang dan mee kuning yg digaulkan bersama2.

2 comments:

  1. Kak, kuah pasembor ni boleh tahan 48 jam tak? boleh tak tambah kicap pekat untuk gelapkan kuah ni?

    ReplyDelete
  2. kalu kita tak kotorkan atau main ceduk2 jer guna sudu yg dah kotor memang cepat basi...so kena lah jaga dr kebersihan..seeloknya amek sikit utk dimakan selebihnya simpan .. panaskan semula jika perlu.. selamat mencuba

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini