15 January, 2009

51. KUIH LAPIS TRADISIONAL HOT BAY dato k

kukus pada 3 feb 09 setelah 2 tahun aku tak sentuh resepi ni krn agak susah menyediakannya

resepi ini aku amek dari koleksi majalah masakan persatuan kami pada tahun 1988 majalah itu keluar saban tahun. sekarang tiada lagi ..mungkin pengerusi tertinggi tak idupkan semula..tradisi ini.. maka berkuburlah ia...

Bahan:

1cawan gula pasir
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
5 cawann santan dari sebiji kelapa
1 biji telur

Caranya:

1. gaulkan kesemua bahan sehingga sebati
2. panaskan loyang kukusan
3. bahagiankan adunan kepada dua bahagian warnakan merah dan satu lagi dibiarkan warna asal
4. mulakan melapis dgn warna merah kukus sehingga mask dan dikikuti lapisan ke 2 dan seterusnya sehingga habis.
5. sejukkan baru di potong.

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini