aku masak pada 25 sept 09 posa ke 25
NASI ULAM/KERABU KEDAH…warisan nenekku
Bahan:
A:
3 pot beras jadikan nasi
B:
2. Daun ulam2an yang anda minati
(Daun gajus, putat, mengkudu, kunyit, kaduk,
Selom, kesum, dll) anggaran setiap helaian lebih kurang 3 helai kalu suka lebih lebihkan lah.
Kesemua ulaman di mayang halus-halus mcm bunga rampai dan dicincang lumat.
C:
3 btang serai
3 inci lengkuas
1 sudu besar lada hitam
5 ulas bawang merah
Bahan2 ini di mesin halus
D:
1 keping ikan talang digoreng dan ditumbuk isinya
½ cawan kerisik
Cara:
Gaulkan kesemua bahan ulaman, bahan mesin, kerisik dan ikan kering sampai rata. Ambil nasi yg masih panas2 lagi tadi dan gaulkan bersama2 bahan tadi bersama sedikit garam sehingga nasi dan ulaman bercampur rata.
Makan nasi ulam ini bersama sayur keladi…muahhh sedapnya…org kedah jer suka…org luar aku tak tahu
******************************************
SAYUR KELADI (aku gantikan sayur keladi dgn ikan ...apa2 ikan bole jeer)
Bahan:
1 batang keladi disiang dan dicelur
5 ulas bawang merah
6 tangkai cili kering dibersihkan
2 inci belacan
Udang kering/ikan bilis
3 keping Asam keping
Caranya:
Mesin kesemua bahan2 tadi bersama air yg banyak sehingga hancur,
Masukan ke dalam periuk bersama asam keeping garam dan perasa
Masak sehingga mendidih masukan keladi sehingga mendidih sekali lagi.
Makan bersama nasi ulam.
UPDATE HARI NI2 OKTOBER 2012 JAM 2..RAKAN FB TELAH MENCUBA DAN KAK ROZIE NOR AMAT SUKA BEGITU JUGA KELUARGANYA MAKAN BEGITU SAJA NASI ULAM...TANPA SAYUR KELADI KATANYA.. JOM TGOK HASIL NYA:. terima kasih kak ...kerana telah mencuba resepi ilahjy nie
salam ,
ReplyDeletekecur pulak air liuq nie tenguk menu..sedapkan..teringat nak balik kg lalala nie jugak.