02 January, 2009

23. TOSAI DARI KOLEKSI

TOSAI

Cara:

Bahan-bahan ( 10 keping tosai )

2 cwn beras -rendam 8 jam
1 cwn aluthu (kacang dal putih)- rendam 8 jam
1 kepal nasi
sedikit garam
minyak masak
1/2 labu bwg besar

Cara-cara

Kisar semua bahan dengan blander hingga halus. masukkan sedikit air semasa blender.
air agak-agak padan dengan bahan2 yang nak di kisarlah.
kadar kecairan adunan spt apam tapai atau bg yang biasa buat apam lenggang macam tu la
masukkan garam dan kacau rata

peram adunan kira-kira 8 jam supaya adunan naik
culup bwg dgn minyak dan sapu atas kuali rata atau non stick pan
kacau2 adunan tadi. ambil lebih kurang 1 cwn atau 1 senduk adunan dan rata2kan atas kuali anda. masak dgan api perlahan atau sederhan

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini