15 March, 2009

85. AIR ASAM CICAH IKAN BAKAR ATAU PAIS

aku adunkan pada 4 april 09 aku cecah dgn kangkung rebus tambah nasi 3 kali hihii
tapi yg ni aku tumbuk sambal belacan dan gaulkan dgn kesemua bahan di bawah kecuali tomato.

bahan:

cili padi mayang halus
cili merah mayang halus
bawang besar di mayang nipis
belacan secukupnya
garam
air asam jawa yg pekat/air asam limau
sedikit isi ikan kembung yg di rebus

cara:

gaulkan kesemua bahan2 dan rasa lah masam masinnya. sedia utk di makan bersama ikan bakar
kalau suka boleh ditambah kicap mewarnakanya.. atau masukkan tomato yg dipotong nipis2 ini dinamakan kerabu tomato lah pula...hehe ubah je ikut selera kita.

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini