jeruk mangga muda (SEMUA BUAH BOLEH AJERRR)
bahan:
buah mangga muda dibasuh bersih
rendamkan ke dalam air suam 2,3 jam
angkat belah dua buang bijinya
belah lagi ikut saiz yg kita suka
rendamkan ia dalam air kapur dan garam yg secukupnya selama 2,3 jam
toskan dan masukan kedlam bekas yg berisi air gula
biarkan selama 2,3 hari baru dimakan.
selepas itu hendaklah disimpan dlm peti sejuk krn tiada bahan pegawet
ia tidak tahan lama.
air gula:
gula dimasak bersama pewarna kuning sehingga pekat,
sejukan baru dimasukan kedlm buah.
manis nya gula ikut berapa banyak buah yg kita gunakan.
selalu aku buat sebalang kecil buah 2 kilo gula.
No comments:
Post a Comment
terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini