31 July, 2009

kek untuk najihah

ada sesapa pakar kek rasa nak tergelak.... silakan..huhuuu warna biru ni memang febrate jihah.. so kena la mama ikut.. jihah On the way nak balik ptg ni... kek ni dah siap...



tah pa2 design tu... tak reti la aku nak mendecoo.. leceh sbb tak de kemudahan... apa yg ada jer laa.. janji tak yah beli...puas hati... bukan nak membesnes pun.. kalu korang nak cari duit kenalah g belajar tau... baru laaa custmer puas hati cikit...

119. SAMBAL UDANG PETAI BERKERISEK

masak pada 30 julai 09
bahan:

udang yg dibelah belakang buang kotoranya
petai
sedikit kerisek

cili kering
bawang besar
bawang putih
sedikit belacan

bahan ini mesin halus

tumiskan sehingga garing masukan udang bersama petai garam dan serbuk perasa
goreng sehingga empuk dan masukan kerisek kacau sebati .... dah siap...

118. JEMPUT-JEMPUT IKAN BILIS... yg fmly aku suka ...

aku goreng pd 30 julai 09..sowee taugeh dan kucai tak dee

bahan:

tepung gandum secukupnya/1 cawan
sejemput ikan bilis
1 biji cili besar
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 biji telur
belacan sebesar jari kelingking
garam
serbuk perasa

cara:

1. blend kesemua bahan kecuali tepung bersama air secukupnya.
2. masukan bahan mesin ke dalam tepung
3. panaskan minyak .. amek 1 sudu masukan kedlm adunan tepung kacau sebati. gorenglah..

catatan.
masukan taugeh dan kucai ....anak2 ku tak suka sayur sooo tak yah la boh...
tapi jemput2 ni memang sedap... maklumlah reka cipta sendiri....
cicahlah dgn sos yg kita buat sendiri lagi sedap...
nak tau sos yg aku reka..???

cili kering blend dgn bawang putih ..didihkan bersama sos cili dan kicap dan garam muahhh!!!

28 July, 2009

KURMA AYAM

masak pada 27 julai09
bahan:

ayam yg dibersihkan (separuh)
1 paket kecil rempah kurma
1 paket santan (ikut pekat yg kita nak)
1 btg kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 sudu besar kerisek
1 biji kentang di potong
1 biji bawang besar di belah 6
2 biji cili merah/hijau belah 2
2 ulas bwng merah
1 ulas bwg putih
1 inci halia

caranya:

1. tumiskan bawang merah dan putih, halia yg dimayang dgn k.k.manis, bga lawang sehingga wangi.
2. masukkan rempah kurma yg dibancuh dgn air sejuk, kalu suka pedas tambahkan cili hijau mesin.. muaahhhh muaaahhh sedap..
3. setelah pecah minyak masukan ayam dan kentang.
4. setelah empuk masukan kerisek, bwg besar dan cili .
5. kepekatan kuahnya ikut selera memasing..

catitan: bahan utama yg lain selain ayam
1. telur rebus
2. daging

23 July, 2009

BUNGA BUNGA YG NAMPAK ELOK CIKIT HEEHHEE

apa pendapat kau orang? tentang bunga2 aku ni... semua nya aku deco tanpa cikgu. ingat nak g belajar, tapi malasnya nak g... apa lagi hentam jer laaaa..janji nampak bunga...huhuuu..yg penting kemahairan tangan, dan rajin melihat contoh2 org punya blog laa..baru dpt idea....sekali dapat buat 45 jenis bunga aku tarammmm.. sampai lenguh2 ...



117. CUP CAKE NO CIFU




kepuasan yg amat membanggakan walaupun pestime mencuba nozzle pada cup cake ni..selepas birthday cake..gila tol laaaa..sanggup mendeco selama 4 jam...tetapi bagi mereka yg dah xpet da tu jgn gelak noooo...x kemas lagi ni...comot jer niii...kena mahirkan tangan selalu...

19 July, 2009

116. BIRTHDAY CAKE UTK RAIHAN ANAK KE3 KU


kepada yg pakar membuat kek tu jgn tertawakan aku yerrr... kelopaknye bukan jadi sgt tu.. tanpa guru faham2 ajer leee...itulah kepuasan ku..suka mendekooo tanpa belajar...
kesilapan teknik menuang coklat... hehehehe...taram jerrrr.. yg ptg hajat nak buat bunga rose ni dah jadi....sebenarnya nozzle ni tak lengkap lagi..kehabisan stok...daun tu aku gunting kertas jerr..

MUAHH MUAHH PERCUBAAN PERTAMA SETELAH NOZZLE UTK BUNGA ROSE AKU BELI...HIKHIKHIKKKKK SUKENYEEEE AKU WALAUPUN PENAT DARI JAM 10 PAGI TADI SEHINGGA JAM 2 PTG AKU MEMASAK KEK TOPI NI DAN MENDECO ISING NI....WALAUPUN TAK DE GURU AKU REKA DAN HENTAM JER...NAMUN AKU BERPUAS HATI ... INI SEMPENA BIRTHDAY ANAK KU YG KE TIGA ULANG TAHUN YG KE 15...PADA 20JULAI..ESOKKKK ...TAPI TERPAKSA SAMBUT MALAM NI SEBAB ESOK SEKOLAH DAN ABAHNYA NAK OUT STATION KE IPOH...

apa pun happy birthday dek annnn yg ke15...mama ingat tak nak la beli lagi kek kat kedai tu..cukup la kek topi ni..huhuuu..kalu dek an tak puas hati mama akan g beli yg lain...

18 July, 2009

115. PASTRY BERLAPIS BERINTI SARDIN


percubaan ke2 pada 18 july 09 1/2 kg tpg dpt 25biji jer patut la mahal..dah tu susah lak nak buat 3 kali lipat melipat huhuhuuu..

perhatikan perbezaan antara gambar ini dan gmbr yg lagi satu...yg ni agak keras..lagi satu percubaan ke2 agak gebuuuuu dan ragup lembut berderai... ada ler raasiaaaanyeee... kalu ikut resepi asal mmg mcm ni lah hasilnya... maka atas usaha sendiri aku mereka2 dan ubah sedikit cara membuatnya maka amat membanggakan...

16 July, 2009

114. PUDING KASTARD JY

yg bulat2 tu acuan biasa jer..lihatlah agar2 berwarna merah tu perasa ros...yg pink tu ada perasa moka..sos tu tidak beku....sedang2 elok jer...
acuan yg baru aku beli kat kedai kek...inilah hasilnya...pestime try menjadikkk hehehe
AKU MASAK 15 JULAI 09 nak try acuan baru hikhik

bahan: (maaf ye semua ini aku reka sendiri sooo masa masak tu kena pandai2lah agak2 keras ke lembut ...kena pandai adun..hehehehe)

1 bungkus agar2 yg rm2 tu
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastard
2 biji telur
2 sudu besar marjerin
sedikit garam

caranya:

1. rendam agar seketika. rebus bersama air sebanyak lebih kurang 5 cawan. agak2 je ni..
2. setelah hancur masukan gula 1 cawan (ikut manis) misak sehingga gula hancur bersama daun pandan. simpan sedikit utk siwarnakan merah.
3.masukan campuran susu cair , telur, marjerin dan tepung kastard yg telah dipukul seketika.
4. kacau kesemua campuran itu sehingga berkilat dan likat.
5. tuangkan ke dlm acuan yg kita suka. gunakan lebihan agar2 kosong yg diwarnakan merah utk menutupi puding itu.
6 bekukan dlm peti sejuk.
7.makan dgn sosnya... yg aku reka cipta sendiri ni..

sos:

susu cair dan tepung beras dicampur bersama sedikit gula dan dikacau diatas apai sehingga berkilat. kepekatannya ikut selera masing2...yeeee..

113. MERTABAK LAPISku..



percubaan yg menjadiiii...dah lama masak awal julai.. tapi lewat diposkan masalah lap top ni huhuuuu..

caranya:
beberapa keping biskut cream creaker
susu segar/susu cair secukupnya utk merendam biskut

caranya:
1. rendankam biskut bersama susu didalam loyang yg disapu marjerin. sehingga menutupi permukaan loyang, tunggu sehingga biskut itu kembang.
2. masukan inti daging.
3. lapiskan lagi dgn biskut lagi sekali buat macam di atas. sehingga inti daging ditutupi dgn biskut kalau dapat 3 lapis memang cantik.
4. pukul telur bersama susu cair kemudian tuangkan diatas lapisan biskut yg paling atas. kemudian bakar sehingga masak.

intinya: macam inti karipap...

1.tumiskan hirisan bawang merah dan daun kari bersama kayu manis dan bunga lawang sehingga wangi.
2. masukkan serbuk kari dan sedikit air kacau sehingga garing
3. masukkan air,kentang yg didadu dan daging cincang dan garam, masak sehingga empuk dan kering.