17 August, 2009

127.pastry berlapis ku menjadikk aku ubah resepi asal



sebab nak cepat masak aku naik kan suhu ke 220 terbakar laa kawan ni..huhuuu tapi anak memuji sakan sebab ranggup dan gebu mcm kat kedai..hat mula aku try rapuh sakit gigi... hehehe tapi yg ini best menjadikkkk yahooooo....itu la hobi ku mengolah resepi org hehehe....kekadang resepi org bukan leh pakai...kebanyakkan dlm blog ni aku ubah laaa...jgn mareee...

Bahan:

250 gm tepung gandum sepatutnya tepung rotiii
25 gm marjerin (ilahjy panaskan supaya pastry jadi gebusss) maaf terluper nak ubah suai disini setelah sekian lama..)
1/4 sudu teh krim tatar
1 biji telur yg kecik sekali kalu ada
garam secubit
100 gm air sejuk/ais (baru tambah)ilah jy ubah supaya jadi ranggup kalu x suka ikut resepi asal
marjerin pastry secukup utk melapis doh

cara:

1. tepung bersama krim tatar dan marjerin digaul jadi serbuk roti, masukan telur, air
2. uli sampai doh jadi lembut...
3. rehatkan doh 15minit dlm peti sejuk
4. pas tu uli lagi dan canai memanjang segi 4 tepat bukan segi 4 sama...
5. letakan pastry marjerin atas doh sapu rata 1/3 kosongkan.
6. lipatkan doh canaikan jadi 4 segi tepat ..hat ni susah nak terangkan niii..tak de gmbr lakkk
7. lipatkan doh 3 lipatan canai lagi ulang 3 kali... setiap kali di lipat mesti rehatkan doh rehatkan doh.. supaya hasil nye cantik..
8. pas tu canaikan nipis2 dan potong lah ikut selera kita dan msukan inti apa2 jer
9. bakar 1/2 jam suhu 170 drjah..

bab melipat ni payah sikit ada caranya...kena beli buku dipasaran yg ajar cara lipatan doh pastry ni...
insyllh jika aku buat lagi sekali kali k4 aku akan amek gmbr yaa..demi kalian yg berminat..
selamat mencuba.....kalu tak jadi sila ym yaa


baru dimasukkan pada 11 nov 2010 lukis sendiri la jawabnya

1 comment:

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini