26 September, 2009

145. LAKSA KEDAH

masak pada 26 sept 09

hari ni aku masak laksa kedah lama sgt tak buat...khas utk jihah la ni..tup2 dia posa 6 lak dgn abah dan piqa.. sooo aku dgn raihan dan ana jer makan .. kesian depa tguu buka laa..

bahan:

1 paket laksa direndam dan rebus dan toskan

sayuran ulaman yg anda suka.
daun selom
bawang besar mayang
cili padi
cili merah
timun
telur rebus

bahan kuah:

1/2 kilo ikan kembung/sekor ikan tongkol/selayang/tenggiri.. ikut mana mahumu...
rebus ikan bersama asam keping garam sehingga mendidih dan masak.
amek isinya dan mesin dgn air rebusannya sehingga halus. masukkan kedalam kuah cili yg sedang mendidih.. ingat kepala ikan jgn dimesin nanti anak2 jadi benak kalu makan ..hehehe

kuah cili:

cili kering ikut kepedasan yg kita suka
bawang besar 1 biji
belacan sebesar ibu jari/lebih

mesin bersama air secukupnya, kemudian rebus sehingga cili itu masak.
masukkan air dan ikan yg dimesin tadi bersama 3,4 asam keping dan garam.
bunga kantan dibelah dua, daun kesum secekak, didihkan sehingga kesemua bahan mesra rasanya..
dah siap utk dimakan .....senang jer...

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini