27 September, 2009

146. RENDANG ITIK ALOR GAJAH

masak pada 27 sept 09 raya ke 7
bahan;

daging itik secukupnya direbus sehingga empuk

2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar rempah biji
5 batang serai
1 inci lengkuas
halia, kunyit hidup
cili kering secukupnya
2 sudu besar sedikit rempah soto
sedikit lada hitam/putih

kesemua bahan ini dimesin halus dan ditumis sehingga pecah minyak dan masukan daging itik bersama santan, masak sehingga kering sedikit kuahnya.
masukan asam keping dam kerisik 2 sudu besar garam dan gula dan daun limau purut/daun kunyit

1 comment:

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini