setelah beberapa keping aku print resepi dari yatie
- Nor Hayati Ramlan Baton Rouge, Louisiana, United States
tak sangka hari ni baru pestime try dah jadi..tiada rasia dlm alam memblog resepi2 segini.. ilmu ditimba pahala yg dinanti...t.k yatie
abaikan kawah bulan tuu..itulah sebabnya kalu ada buih santan mesti dibuang dulu. kalu tak cengitu la jadi nya...santan kara aku guna.. malas nak guna kelapa. kolestrol pya hal la ni...
meh kita layanzzz resepi yg aku c n p ni..
bahan utk lapisan bawah:
200gm gula merah
2 sudu besar gula pasir
2 1/2 cawan air biasa
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi kayu
1 sudu besar air kapur makan
caranya:
masakan gula merah dan gula pasir dgn air. sejukkan
panaskan kukusan
satukan semua bahan tapiskan, kacau sebentar atas api
tuangkan ke dalam loyang yg disapu minyak
kukus 20 minit, cakarkan atas dgn garfu dan tuangkan bahagian atas.
lapisan atas:
3 cawan santan pekat
sedikit garam
caranya:
Salam...
ReplyDeleteSaya ni peminat blog resipi, suka try resipi baru, tapi kuih talam ni kuih kegemaran family tak sempat belajar dr arwah nenek & arwah mak sebab masa mak meninggal kecik lagi (10 th). Pernah try dr resipi ambil kat mana tah tak ingat tapi tak jadi. Boleh tak bagi resipi detail boleh nak cuba. TQ
I like kuih talam, boleh kongsi resipi
ReplyDeletetak sempat lagi nak menaip cuma masukan gmbr dan pot pet jer tadi... nanti yerr
ReplyDeleteAisey... takde resipi... buat terliur aje...
ReplyDeletesalam..kak saye ambik resepi akak yer nk buat kuih talam nih...
ReplyDeletepagi td wat apam ..ader bayk lagi tepung beras..tu yang saye cari kuih ape yng boleh bwat gune tepung beras...saye jmpelah kuih talam ni yg gunekan tepung beras.harap diizinkan.