masak lewat petang 21 april potong 22 april 2010
bahan2 dah ada aku terus buat talam jagung ni lewat petang semalam... selepas buat tahu fa..
kali ni aku biarkan ia sejuk semalaman.. bila potong memang la cantik .... lembut dan bergetar2... hahahahaaa... jgn jelesssss...
habissss satu loyang aku bekalkan anak2 dan hubby juga utk kwn2....
p/s resepi ada dalam n3 lama label TALAM yer...
1 cawan krim jagung
1 3/4cawan tepung beras
2 sudu tepung ubi
6 sudu besar gula
3 1/2 cawan santan
sedikit garam
kacau kesemua atas api kukus sehingga masak lapiskan adunan gula merah kukus lagi dan ulangi sehingga habis.
bahan bawah:
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
6 sudu besar gula pasir/ ikut manis kalian..
3 cawan santan
1 cawan air gula merah..sukatan aku tak pasti sebab lebihan tahu fa punya/ikut manis laa.. sukatan yg aku masak ni kesemunya manis2 buah sajeee..
caranya:
kacau sebati kesemua bahan dan masak atas api sehingga agak pekat dan tuangkan atas lapisan jagung tadi kukus sehingga masak..
salam K.Ilah, sedapnya kuih talam jagung ni...ni yatie bawakan akak kuih lapis...selera kita samalah, suka kuih talam2 ni..
ReplyDeleteakak...akak tulis tu sedap nor bunyinya kuih talam ni.. meh la nak tau resepi..ee tak malu ngendeng resepi..hikhikk.kalu time pose slalu beli kat bazar, lemak je rasenyeee
ReplyDelete2 yatie:
ReplyDeletewkslm yatie...bestnyeee ada kuih lapisss... lama betoi akak tak buat.. esok2 akak nak try laa...
2 izah daut:
resepi dah ada la ayang oii hehhee cuba buka kat label talam... selamat mencubeee..
salam,
ReplyDeletenampak sedap..kalau makan agaknya lagi sedap..warna pun cantik.
2 nadz:
ReplyDeleteyg sedap tu kat rasa gula apong tu .... tak samee gula merah... akak guna sikit jer dlm dua sudu takat amek wangi jer... stok dah habis..huhuuu nak kena oder lagi dgn kwn di sibu...