21 May, 2010

198. roti kusss




masak petang 20 mei 2010 utk minum ptg dan sarapan pagi

salam jumaat buat kalian sahabat dan saudara seagama kuss.. semoga sejahtera selalu.

sarapan pagi tadi ku hidangkan utk yg tersayang dgn roti ringkas kusss berintikan daging lebihan inti kuih cara berlauk yg lepas.

setiap kali buat roti ni tak pernah sama adunan dan sukatanya. aku main taruk jer apa yg rasa nak masuk.. sebab tu juga hasilnya mmg tidak cantik ada jer yg tak kena.. tapi lepas lah utk anak2 berebut...

tap kali ini hasilnya mmg memuaskan.. lembut dan gebu sampai ke pagi..walaupun hanya guna tepung gandum sahaja dan sukatan men agak2 jer...

meh kita lihat apa yg aku masukkan..

bahan: lebih kurang ye sukatan ini..maaf yer..tak reti sukat2.. dlm n3 lama dah ada tapi mungkin tak sama..

3 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 biji telur ayam
1 paket yis kering
3 sudu besar gula pasir

kesemua bahan ini dicampur dan digaul rata, masukkan air selembut membuat donat tapi lebihkan sedikit air..supaya roti ini lembut

uli guna tangan jer..sbb aku tak de en BM.. tah bila nak beli tak tahu kat mana nak tuju..
uli dari melekit ditangan sampai jadi licin dantak melekit lagi di mangkuk.

perap naik 3 kali ganda setakat 2 kali masih tak cunnn hehhee.... pas tu kasi tumbuk anginnya.. uli sekejap dan terus dibentukkan roti ini dan perap sehingga 2 kali naik dan bakar laaa...

kali ni aku buat 3 jenis bentuk... huahuahuaaa jgn gelak jer pakar2 roti... mak long ni tak reti meroti tak de guru...

2 comments:

  1. Assallamualaikum adik,
    ..interesting... mama nak cuba buat..akan buat insyaallah

    ReplyDelete
  2. WKSLM ...

    cuba lah mama buat semoga berjaya..agaknye kalu guna tepung roti lagi cun aganyee..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini