25 June, 2010

211. kek carot 22 thn

hehe sowe coklat segera tuu amat cair sampai susah nak tulis..ada jer yg ilang hihi..
banyk betol carot aku amek dikebunan belakang dapo kusss sarat...
deco pada ptg 25 jun 2010 malam kang nak tiup lilin

alkisah kesenambungan dari cerita 22 tahun

bahan2 semua dah ada kebetulan pula resepi nie dah siap print semalam.. terus jer adun bahan kira2 jam 3 ptg tadi..setelah sejuk mulalah aku mendeco apa yg ada... seringkas yg mungkin sebab jam dah kol 5. selepas magrib nak keluar dinner anak beranak..

jom layanzzz kek ni..maceh ya che mat gebusss resepi nie..akak harap tak de kolestrol sbb nanas ada gergaji nak potng kol kita...hahaha..

nanti akusss mask resepi sbb nak kena minta laluan kat cmg dulu dan nak g dinner dulu...sebab jam dah kol 7.45pm dah ni.. lom siap lagi.. ok bye byeee jumpa disanaaaaa...

hari ni 3 julai 2010,baru dpt masukkan resepi dari c.mat gebu kita..t.kasih ya cmg akak kopi n pasta yer..sebab akak ada terbaca hari ni jg, dr blog rosaliza, dia perlukan resepi ini jika sesiapa ada menyimpannya..sooo akak pong masukkan. supaya senang sesapa pun nak kopi hehe..


BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
3/4 cawan gula halus (resipi asal guna 1 cawan)
1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut, cincang

BAHAN CREAM CHEESE TOPING :-)
100 g mentega
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula hancur (kurang lebih 5 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati.
  3. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit - 1 jam atau hingga masak.
  4. Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese tadi. Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...
  5. UNTUK CREAM CHEESE :- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka...

2 comments:

  1. Salam Kak Ilah,
    Cantiklah kek akak ni..pandai akak mendeconya....mesti anak2 dara akak yg cun semuanya tu tolong...

    Happy Anniversary To Both Of You.

    ReplyDelete
  2. 2 yatie
    tak dee laa cantik sgt.. yg ptg rasee..mat gebu dah buat akak pun itut jer laaa..anak2 pung suka mkn..

    t.kasih atas ucapan..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini