27 June, 2010

212. pulut kuneenng gulai ayam

masak sarapan 26 jun 2010

salam hari minggu buat semua yg berkunjungan..

sebenarnya ini adalah sarapan pagi sabtu semalam. dek kerana bz dgn kursus akhir di masjid setiawangsa, maka ini jadi siaran tertunggaklah..
pada mulanya nak masak bersama kek sambut anvsry 25jun tu..tapi mcm biasa la bz memanjang wpun kerja tu dibuat tak ada gaji..ahakkss..kalau silap buat kerja habis harta benda kita org dengkikan. sian kami kan..... apa nak buat amanah org..tak buat depa kata ajk tak buat kerja dah buat harte mende kita dirosakkan.. inilah sikap manusia akhir zaman.. berada dlm kelompok atasan, tapi sikap mcm ...huhuuuuhuuu opppssss!!!! maaff mencela pula..ini sikap munafikkk kang disergah org lg sekali ... hari tu kes riak..huhuuuuaaaaa
tak pe mari kita layan pulut tuneng ni buat pengubat lara .. buat kenduri hehehe..doa selamat selamat dr bala bencana...amin...

meh kita layan resepi ikut cara jy:

pulut kunengg jgn demam kuneng dah la

pulut direndan semalaman
serbuk kunyit direndan bersama
santan pekat secukupnya
sedikit garam

caranya:

kukus pulut beralas daun pisang supaya wangi sehingga kembang.
angkat dan gaulkan dgn santan pekat bercampur garam,
sukatan jgn terlalu banyak nanti pulut lembekk... agak2 boleh basahkan sikit jer...
kukus semula sehingga masak. kalau pulut masih keras sila buat cara pertama sekali lagi dan kukus semula sehingga betul2 masak n lembut
angkat dan bentukkan dlm acuan kesukaan kita.

kari ilah jy tanpa santan:

ayam dipotong kecil senang nak makan, 1/2 bahagian dada saja ilah jy guna
5 sudu besar rempah kari ayam
bawang kecil dan bawang putih dimayang halus
daun kari
lengkuas dan halia sebesar ibu jari diketuk2
kentang dadu sedang
1 biji bawang besar dan 5 ulas bawang putih diblend halus
1 biji tomato dadu besar

caranya:

tumis bawang bersama daun kari sehingga wangi masukkan rempah kari dan sedikit air,
setelah garing baru masukkan ayam ubi kentang bawang mesin lengkuas dan halia. masak sehingga rempah sebati dgn ayam baru dimasukan air secukupnya bersama tomato. teruskan memasak sehingga kesemua bahan empuk dan siap utk dimakan dgn pulut..
pulut sudah lemak elok lah dimakan dgn gulai ayam yg tanpa lemak .. elak kolestrol tinggi lah nie hehe selamat mencuba yer...


No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini