05 July, 2010

218.kuih lapis pisang

jgn nak curi2 amek gambr pastu masuk majalah noohhh kalu mau minta ijin dan bayar laaa sikit pun jadilah ..sama2 dapat habuan hehehee... rasa gmbr niii paling terang menerang nak kata cantik tu edak lee -merah sgt la mak longggg..hhaahaha..
kukus ptg 5 julai 2010

utk menu berbuka posa ptg ni khas utk 2 org anak n mr abah mama buatkan lapis pisang berangan.
resepi amek dari dapo yatie us yg dah pakar dalam melapis ni... tabik spring dan lulus cop persatuan blog memasak utkmu yatie...akak amek resepi dah lama sejak atie buat N3.. maklumlah akak kan suka bertandang kat dapo org yg baru jer lepas masak..hehe buat kemudian janji print dulu takut melepas N3 tertinggal 1 pun akak akan ras teramat rugi..

senang sungguh lapis pisang ni...sejuk jer dah boleh potong.. tak manyak ragam...kalau iiitutt resepi ni tak penuh loyang 10 inci tuu..kena buat 2 kali ganda.. amboiii tamak tolll akak kau ni yatie.. yg ptg pestime try dah jadikkk muuuuahhh luv u yatie...resepi ni...tak sia2...

ok akak minta ijjjiiinn salin resepi kot2 ada yg terbekenan...

bahan A:

2 cawan santan
1 cawan tpg gandum
1 cawan gula pasir
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh garam

mesin kesemua bahan ni dan bahagi dua bekas. A(1) dan A(2)

bahan B:

1 cawan pisang berangan lecek
1/4 cawan air
sedikit pewarna kuning

akak mesin kesemua bahan ni terus masukkan dlm bahan A (1) kacau sebati.

pastu bahagi lagi sekali 2 cawan ... utk melapis guna la cawan yg sama supaya lapisan nya sama.

bahan C:

1/4 cawan air
sedikit warna merah

campur terus ke bahagian A (2) kacau sebati

pastu bahagi lagi sekali 3 cawan yg sama supaya lapisan akan sama tebal.

kukus bahagianC selama 10 mt/ masak. kemudian bahagianB berselang seli sehingga habis.
3 merah 2 kuning. lapisan akhir kukus selama 20 minit supaya masak betul2 dan tak basi disimpan lama(3hari luar peti sejuk)

5 comments:

  1. Salam Kak Ilah JY,
    Tahniah kak menjadi dan cantik kuih lapis pisang akak ni...suka yatie tngk....kalau boleh mmng nak rasa sangat yg akak buat ni...
    Mmng kak, yatie pun tak cukup masa buat pertama kali...malam tu bancuh lagi biar puas makan...mmng kira tamak gaklah....kih3...tapi abes dan tak membazir...alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. hikhik..maceh yatiee..
    akak bgtau anak2 kalu nak buat kuih 1 masa nanti buka blog cik yatie us
    yg akak suka tu lapisan dia tak lekit langsung..best..

    ReplyDelete
  3. mas pernah buat kuih lapis pisang, sedapnya, rasa macam nak buat lagi bila tengok kuih kak ilah...cantik dan berseri2 la...

    ReplyDelete
  4. Salaam Jalilah...

    Terima kasih sudi ke blog kita ye. Ni kita buat kunjungan balas. Mmm memula nak tanya, hang orang Kedah, hang pi sekolah kat mana no? Pas tu hang tawen orang Melaka, Melaka tang mana plak tu?

    Mmmm cantik berseri ja kuih lapis hang... terberkenan cheq tengok.

    ReplyDelete
  5. 2 mas
    sebenarnya warna merah tu lerlebih masukk apa lagi merah menyala la mak long hehe..warna kunin tak de akak ganti warna oren, hehe..

    2 mama fami
    sebenarnya dah lama ilah masuk dapo mama .. selalu bertandang tapi silent jer kot..bila ternampak 44 tu baru nak bersuara haha..'
    kedah anak bukit mariii ..sekolah tunku malik.. tawen org kg pulai serkam..heheawat cik tanya?? sama ka kita???

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini