20 July, 2010

226. kek span keladi..happy birthday raihan/dek ann ke 16


HAPPY BIRTHDAY RAIHAN 20 JULAI 1994-2010
siap deco pada jam 4.30 ptg 20 julai 2010...

resepi asal ilah jy amek dari adik manis kita yatie US.. kek asal adalah chiffon oren.. lagi sekali maaf yer adik kuss akak mu dah ubah perisa keladi..sebab stok oren tak ade.. yg ada hanya jus keladi... tah apa rasa.. setakat akak buat N3 ni belum potong lagi kek tu..sbb anak2 dan abg baru balik rumah..ni jam 6.45 masing2 menunggu berkumpul utk tiup lilin...
dah nama chiffon maka berlubang lah iiaa... hehe..kena cover dgn rose keladi tuuu laa..

ilah jy buat steam butter cream pestime buat bestttt senang nak sapu sgt lembut dan licin... resepi hentam saja laaa dan layanzzzz sapa2 nak, nanti lepas potong kek ilah jy masukkan resepi..

meh tiup lilin dan makan kek...

dek ann dapat hadiah besarrrrrr punyeee hehee mama yg terrrlebih sukee
hari nie juga dekk ann dapat lagi duit ANUGERAH CEMERLANG PMR yg ke 5 bagi tahun nie rm600 terima kasih LEMBAGA TABUNG ATM... dan tahun depan juga..bukan riak tapi tumpang gembira dgn anak sendiri..sapa nak rasa jadilah anak askar mcm2 keistimewaan ada tapi kena minta laa bukan jatuh keriba gitu ajerr..hikhikk
************************************
hehe dah potong dah 7.15pm terus update...fulamak lembut dan gebusss..

bahan A:

1 3/4 cawan tpg berserbuk penaik
1/8 sudu teh garam halus ayak dgn tpg
6 kuning telur
1/2 cawan gula halus
1 biji oren dipatrut kulitnya/ilah jy guna jus keladi
3/4 cawan jus oren/ilah jy guna jus keladi
1/4 cawan minyak jagung

bahan B:

6 putih telur
3/4 cawan gula halus
1 camca teh cream of tatar

caranya:

putar putih telur sehingga berbuih masukkan sikit2 gula halus dan terus putar dan masukkan cream of tatar..teruskan putar kelajuan tinggi sehingga putih telur jadi kental.

dalam bekas lain campurkan merah telur dan gula halus putar sebati, masukkan kesemua bahan lain kacau sebati

masukkan putih telur separuh kedalam adunan diatas, kacau sebati dan masukkan lagi sehigga habis kacau sebati dan bakar 175 drjah c selama 1 jam...

angkat dan telangkupkan kek sehingga sejuk baru keluarkan dari acuan..

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini