bunga ros = aicing keras..
sebelum ilah jy memulakan N3 utk resepi tajuk di atas itu.. mohon maaf kepada kalian yg sememangnya pakar dlm pembuatan kek dn ising..
sejak azali lagi ilah jy tak pernah hadir ke kelas utk belajar membuat/deco kek. hanya sekadar mentelaah dari buku mahupun laman web shja.. sekadar lepas buat utk anak2 makan...
sbb itulah tak pernah ilah jy masukkan resepi ising dlm setiap N3 kek ilah jy.
rasa malu dan segan takut tak kena dgn undang2 pembuatan kek dan ising..kang kena maree sapa nak tolong hehehhe..
tapi tak pa kali ni ilah jy snggup kena tegur/marah demi adik manis si ayu di singgapore negara jiran tetanggakuusss jua jiran dalam kerjaya hubby masing2...seangkatannnn!! tabik tuannn hikhikkk puannnn... jommm layanzzz resepi ni ayu...
200 gm marjerin/butter... ilah jy guna marjerin planta jer sbb tak de stok butter
160 gm gula ising
1 sudu teh esen keladi atau lain2 yg seangkatan dgnnya
putar kesemua bahan itu sehingga gebu dan ringgan.
panaskan air dlm kuali sehingga mendidih.
masukkan butter cream tadi dalam sebuah periuk tahan panas, letakan ke atas air yg mendidih tadi sambil di kacau sehingga cair..bukan jadi airrr hehee..
angkat dan kacau rata, terus tuang ke atas kek. mesti lapik redai supaya ising tadi jatuh kebawah dan boleh dikitar semula ising tadi..tak membazir.cuba buka laman web mesti ada cara membuatnyee..
sebenarnya ilah jy tak tunggu cream tu cair sgt2..sekadar 1/4cair dari cream asal..terus gaul sebati... susah juga nak terangkan mcmana ...maaf yer...
ilah jy terus guna pisau utk sapuan seterusnya..memang senang betol cream ni membentuk apa yg kita hajati.. cepat dan pantas gebu dan licin.. sengaja ilah jy lekuk2kan keliling dan atas nya
ini pestime ilah jy try buat..mungkin next time nak cairkan seperti resepi asal...
nak resepi utk bunga tu....klu leh cara nak buat skali... hihihi
ReplyDeletesalam...bagi ler resepi tu...nak gak try...huhu...tulunnnn!!
ReplyDelete