sahur n sarapan 26 julai 2010
salam nisfu syaaban 14..
hari ni ahli keluarga kuss melaksanakan sunat ini. melainkan diri sendiri krn keshiatan kurang mengizinkan..
lewat petang semalam ilah jy nak habiskan stok tepung suji ni yg hampir tamat riwayatnya.
maka timbul ilham nak buat talam suji ni..asasnya resepi talam suji dari N3 lepas.. cuma ilah jy guna lapisan bawah saja dan terus melapis sehingga habis.. ilah jy guna nama talam suji a.s krn warna hijau kuning ni warna kedah.. a.s tu aloq staq..hehe jgn maree..sbb nak membezakan talam suji yg ada kepala tuuu...
resepinya seperti dibawah:
3 cawan tepung suji
8 cawan santan
2 cawan gula pasir/kurang manis ni..
sedikit garam
pewarna hijau n kuning
kacau sebati kesemua bahan dan masak atas api sehingga pekat.
mulakan melapis warna hijau kukus sehingga adunan kering dn teruskan lapisan ke2 kuning.
ulangi sehingga habis dan lebihkan sikit warna penutup dari asal.. kukus 30 minit supaya talam betul2 masak. sejuk kan semlman baru dipotong.
selamat mencuba yer...
No comments:
Post a Comment
terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini