masak ptg 21 september 2010 utk anak2 berposa
selamat petang wahai sahabatkusss
la ni jam 6.41 ptg baru selesai masak utk anak2 berbuka posa.. mulanya depa ajak p berbuka kat restoran asam pedas kat setiawangsa.. tapi mama dgn pantas jwb.. mama nak masak ayam dgn nanas madu.. pas tu ada ikan puyu pekasam..fuuuhhh jalannnn laaaa menuuu tak heran asam pedas..tuunnguuu gaji la weyyyy ni dah kontang dek raya..hikhikhik.... tapi pekasam ilahjy tak entrprem sbb kala dia agak gelap..baru nak cuba, beli kat pasar tani setiawangsa hari tuu..
jom mai pakat tengok bahan utk sambal ni:
ayam separuh bahagian dada potong bg kecik2
goreng dlm minyak yg tenggelam. dlm minyak tadi masukkan garam dan kunyit serbuk.
tak yah gaul dlm ayam. goreng separuh masak. jgn garing lak..
dlm ayam dan minyak yg sama tu masukkan
4 sudu besar cili kering di mesin bersama
1 sudu kecil lada hitam
1 labu bwng besar
3 ulas bwg putih
1 sudu besar serbuk rempah beriani
bila dah garing sikit masukan pula pelakon tambahan ni bak kata hana jepunggg hehe
daun limau purut
1/2 biji bwng besar potong bulat
sedikit halia dimayang
1/2 biji nanas madu kecil potong baji
gula 1 sudu besar
garam ikut rasa
goreng sehingga agak kering toskan minyak amek ayam jer.. dah siap.. jom makan..
No comments:
Post a Comment
terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini