http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
10 December, 2010
255. apam salju..muahhh sedapnyee
waduh kalaaaanyee meriahhh sgt.. pada hal diluar gambar warna nya lembut sahaja..
dapat 33 biji dari acuan lonjong tuuu muat2 loyang periuk kukus ilahjy yg besar sepemeluk tu... sekali kukus je dah habis seadunan. beli di kelantan seberang sanaaaaa... saja nak habis saki baki warna merah tuuu sbb tu ilah jy masukan dlm adunan hijau dan putih tuu malas nak kukus lagi sekali setakat ada 3,4 biji lebihan adunan.. nasib baik kukusan ni besar gajah..boleh sekali harung kukus.... kalian jgn malas tauuuu..hehehe
adunan yg diperam selama 3jam naik penuh, dari separuh rice cooker 5 pot tuuu
kalau dah peminat kuih kukus2 ni apa nak buat.. jgn la pula kwn2 kusss jemu menatapi hidangan ilahjy ptg jumaat yg mulia ini...
dah berapa lama simpan list kuih ni dlm koleksi dapo ilahjy hari ni tercapai lah hasrat utk makan apam salju dari dapo yatie JB..sini... mmg lembut bagai salju...yatieeee... maceh kak ilah minta cnp resepi utk anak cucukusss....
malam tadi ada lebihan nasi dlm 2 cawan jadi misi ini dilaksanakan pada jam 12 tghari tadi setelah 3 jamdiperam ilahjy terus kukus...sbb adunan ni dari 1/2 periuk rice cooker tu jadi penuh menimbun... wah bukan kepalang lagi suka hati kussss... siap tepon mak saudara di kedah yg buat bisnes apam berass sejak 30 thn..dia punya100% tpg beras.. ini campuran tpg... meh kita lihat apa kah bahan2nya... khas utk anak2 berbuka hari ni... esok tak posa nak g jalan di jom heboh...hahahaaa..terdayakah akusss berjalan...huhuuu..
bahannya:
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 1/4 cawan gula (ilahjy tak guna gula perang)
1/2 paket yis mauripan
2 1/2 cawan air
caranya:
kisar nasi dgn air sehingga halus semulusnya...
dlm bekas lain campurkan kesemua bahan yg tinggal.
masukkan adunan nasi tadi ke dalam tepung dan kacau menggunakan senduk kayu sehingga sebati. peram 3 jam.
kacau sebati dan warnakan ia terus dikukus selama 20 minit sehingga masak... tadaaaaa... makan dgn kelapa parut...ilahjy tak nakkk takut kolestrol....
8 comments:
terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini
salam mamatok cayang..... nih sblm tdo nk jengok
ReplyDeletemamatok dulu lah! datwish suka mkn apam sbb nak suh tembam balik! tp terbalik kot la plak sbb mama yg terlebey tembam! kikikiki... teringin pulak nengok asam gumpal bwh sinun wpon sebenonyer tk penah mkn.. hihi
alahai kak memang meriah kalernya. menarik perhatian.
ReplyDeletecomey2 pun ye...
anak2 sy suka apam2 ni...
2 mama hana
ReplyDeletemesti cucukusss nakal panjat sana sini lari sana sinun..sbb tu tak tembam lagi..mama dia mmg laaa lagi tmbam lagi cantekkk ..ahakss jgn terperasanlak..hikhik
sagu gumpal tu senang jer buat nye ...nanti kak bg resepi sedap...
2 suzi
sebijik dah kenyang sbb kental...cuba lah buat mesti dak2 suka buat separuh jer tauuu nanti tak habis
huhuhu..mmg sedap & meriah nampaknya.....
ReplyDeletekalau banyak ni bhan2nya sesuai untuk berpa orang ek?
ReplyDeletesalam ilah.nanti cm nak buat juga lah.nampak senang dan tak payah tunggu lama.3 jam kira ok tu
ReplyDeletesalam kak ilah,
ReplyDeletewah apam salju ni, bila pulaklah kita punya turn nak buat ..samalah macam akak, masuk list tapi tak terbuat2 juga..hahah yang tak dirancang pula yg dibuat dulu..hahaha
2 mekna
ReplyDeletet.kasih singgah
2 raja zarina
dapat 33 biji mcm saya bgtahu dlm note tuu.
2kak cm
mmg senang kak .. kita perap masak masak utk lunch..nanti bila nak minum ptg kita dah boleh kukus ..makan panas2 lagi sedap kak..tahan 4 hari kak dlm tupware..
2 ayu
simpan jer dulu bila ada ruang masa buatlah hehehe