ampunnn dipohon pd adinda yg tercinta ina di jepun aka hana memories aka mama darwish aka cucukussss amboiii pjgnya a.k.a..
apa ceta niii? jom layanzzz..
kek di dibuat setelah nmpak mamahana pamerkan..setelah dikomen oleh kak ummi kuantan ..hehe..jom baca komen ummi kat dapo mamahana..(kek ni mmg sedap tau)
asal kek ni kukus tapi ilahjy telah ubah suai ke bakar..sebab gas tu dah tunjuk tanda demam kuneng dah.. takut juga masa kukus dia padam tak ke nanya.. pada hal gas spare ada sebelah ..tak kan tegah2 kukus api padam nak smbung semula ??? takut kek bantat .. maka ilahjy bakauuu.. tapi guna airrrr ahaaaa..mcm mana tu ????
memula dah ler resepi ni diubah suai.. boh perasa oren sunkisssss hehe pastu bakau la pula.. ok mcm ni kalu kalian takut mcm ilah jy.. buat lah mcm ilah jy.. kek tetap sedappp halus muluss dan enakkk.. letakan air dlm dulang pembakar dan letak lah loyang adunan kemudian bakar lah sampai masak..insyllh jadi.... jom layan.... nak tak resepi nya kalu mahu yg oreee p kat dapo mamahana/darwish..
kalu nak senang rujuk nanti ilah jy copy resepi yg telah diubah suai rasa ni...minta izin ya mama hana dan jgn mare tuan punya resepi asal..zaimaaaaa...
bahan:
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair@ susu segar
1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur
ilah jy tambah 2 sudu besar oren sunkissssss hehe..
Cara-cara
Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.
Tepung, soda bikabonat dan baking powder di ayak.
Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je)
Tutup loyang dengan aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan .
ilah jy letak air dlm loyang dan letak kan loyang adunan dlm loyang air dan teruskan membakar 170c selama 1 jam..
nuffnang_bid = "7879ec5a1b7ef8aca938c048f2611c9a";
assalamualaikummmmm..
ReplyDeletedatang dah nih bawak askar2 berderet nak tumpang makan kek mamatok pulak! tak kesah la sbb mamatok mmg kretipp! janji jadi dan sedapppp kitaorg lagi sukerrr... hihihihi.... maceh mamatok! bg banyak2 er...cucukuss yg sorang tuh kuat makan! hahahaha *akceli mak dier yg kuat makan! yer la klu cucu tak abes kan mak dier yg `tulun` bedal.. kahkahkahkah
bagus idea kak ilah ni....nnti boleh mas try wat gak...nmpk kek tu cantik jer jadinya....kretiff betoi akak ni...
ReplyDeletesalam kak...tkasih share kekreatifan akak kat sini..leh tiru mcm akak klu abis gas :)
ReplyDeleteSalam kak, saya dtng nk mkn kek cekelat oren tu ada lagi ke?..aduhh memenag suka ler kak kek coklat2 ni kalau buat sure mkn bykla..btw memang lawa kek akak ni msk ngan cara mcm mana jadi kira oklah kan.
ReplyDelete2 hana
ReplyDeletetak heran la takat askar dari jepunggg tuuu berapa kerat daaaa hehehe askat abah tok ramai ni leh lawan ker kah kah kah..
lama tak nampak mama dan cucu yg makin tembammm..
2 mas.
bukan kretip ..terdesakkk hahaha
2del
boleh jer nak tiru...hehe
2 nieza
ooo nieza suka ceklat..? kat pernama murah2 nieza..kak selalu bedal kat pernama dari beli kat luar..1rm murah hehehe..
salam ilah..maaf ya baru ada peluang menyusup ke dapur adinda ilah hehe.Baru punggah award ..makasih darling hehe.nnt cm gantung depan pintu ya..eh bagusnya idea buat kek ni.nanti nak cuba la:)
ReplyDeletemaceh kekanda tercinta..masa adinda p umah nanti jgn tersangkut kat kepala dah laa hehe..
ReplyDelete