1 adunan sekali rappp 24 biji.. tah berapa kg tepung tapi 1/2 kg jer kot...
selamat petanggggg cik guuuuu!!! aaikkk cik gu mana pula ni? ya laa yg ajar kita masak2 ni semuanya berpangkat cik gu laaa kawan2.... kalau nak tauuu... tapi depa pakat bagi nama baruuu chef..hikhikhikkk....
petang ni 16 jan 2011 bersamaan hari keputeraan kebawah dulu tuanku sultan kedah... daulat tuanku 3 x... kedah jer cuti ..ilahjy nak amek berkat sebab anak kelahiran kedah..megah jadi rakyat kedah wpun dah merantauuu...bakal menetap terus di negeri hang tuah.. bukan negeri hang hang aku aku... hehe..ada 1 ceta depa kata nama hang tuah dpt masa di kedah ..tah la tak berapa nak ingat ceta tu..baca kat email jer ni...
patah mai balik ke alam masakan yaaa... petang ni anak bongsu si 13 thn tuuu nur liyana minta mama buat donat..berbulan dah tak buat... dia dah meracauuu cauu cincauuu dah tuuu.. walapun kakak piqa masak kek batik lagi dia tak mauu nak juga doooonaaat!!! chewah mama dia dgn senang hati p ke dapo sambil2 nyibuk dgn piqa amek la sebiji keledek dlm aisbox dah 2 minggu kot beli nak buat karipap..dek kerana malas tak jadi2. nampak dah uzur.. terus rebus dan tumbuk2 separuh hancur campur dalam adunan donat...
memang hasilnya amat gebussssss makan pula dgn sos kastard lebihan makan dgn kek hana tuuu..tapi ilah jy masak semula tambah serbuk koko.. apa lagi hanyuttttt petang ni 3 biji ilah jy tibaiii. besar2 gedabakkkk penuh 1 tapak tangan ...amek kauuuu sbb nak cepat goreng... hahahaa..
jom layan gambar resepi senang jer ilah jy bab buat donat mmg tak de resepi main campak2 jer dlm besen...uli takat mamapu jer..
memang gebu donat tu kak...yummy..sedappnya....termakbul juga liyana nk mkn donat yer...he..he...
ReplyDeleteakak mas baru lepas buat kek coklat kak hana tu, bkr cara akak...perhhh..best la..kek tu memang lembut dan lembab...esok mas n3 kan....
massss lawa gambar baru nampak kurussss muda macam 22 thn jer hehe.. kek tu kak ilah punya dah habis pagi tadiii hehe.. lajuuu
ReplyDeleteok esok masuk tauuu..
Salam kak ilah,
ReplyDeleteSy biasa mkn donut tp yg buat ngan keledek ni blm penah lg. Msti sdp rasanya. Nti akk jual la resepi ni kat Big Apple..he3..
Salam kak, saya dtng lambat sure dah abis donut ni kan...huhu...jamu mata tgk gambar jer lah..hehe btw gebus la kak donut ni..:)
ReplyDelete2 adry
ReplyDeletekak tak reti nak masuk resepi sbb men campak2 jer.. n3 lama ada kot tapi kita tambah jer keledek ni tapi kena kurang air laa sbb keledek ni ada air..
2 nieza
ada lagi nii buat sarapan pagi masih lembut.. masa adun tu biar lembek guna tepung masa nak bulatkan.. kalu bancuh keras maka keras la ia... jgn guna acuan terap nanti tak gebus.. kak bulatkan dan lubangkan guna jari dan biar naik sat baru goreng
SALAM KENAL IJAHJY..
ReplyDeletedh try buat pai tee guna resepi ijah,alhamdulillah jadi cantik..tapi kena practice lagi sbb x jadi topi..hehe, i follow u...
http://after6am.blogspot.com/2011/01/memancing-di-dapur.html