selamat malammmmmm ada yg dah titooooo...?? selalu waktu cam ni ilahjy dah sampai negeri cina mimpi mcm2 dah.. tapi kerana kacang soya yg direndam jam 10 pagi tadi belom di mesin.. maka kena juga lah teruskan pojek tauhu niii... tepat jam 10pm semua dah siap dah ilahjy terus makan.. sbb tahun ni belum buat lagi tauhu fah ni... makan dgn air gula melaka jer ni.. leh simpan sampai esok lusa tak basi..simpan kat luar jer...
ada sapa2 berminat nak buat ..??? bg yg selalu dok mai dapo ilahjy ni sudah pasti dah tahu mcm mana nak poses tauhu ni kan? semak dlm n3 lepas ya... cari kat label sebelah kanan ye .. esok ilah jy cuba masukkan ni mata dah ngantuk dah niii...ok gudnite..salammmmmm...
http://ilahmasakanku.blogspot.com/search/label/tauhu >>> klik sini ya ada berbagai cara tauhu yg ilah jy dah buat...
di sini juga ilah jy cuba masukkan resepi yg cuba disenangkan dari resepi di N3 lama tuuuu betoi ker ayat2 nii.. sukatan juga kurang.. supaya kalian yg mencuba senang nak buat kalu tak menjadi tak rugiii... tak gituu... sebenarnya kesemua resepi ini telah ilahjy ubahsuaikan dari mula belajar dulu tahun 1993 kalu tak silap .. belajar di persatuan isteri tentera.. sejarah.. 8 kali buat baru jumpa adunan yg serasi dgn ilahjy... itulah hakikat perangai ilahjy akan ubah suai jika resepi tu tak menjadi.. sampai menjadi... org kata lawan cakap cik gu laaa hehehe..
bahan.
1 cawan kacang soya rendam 8 jam
1.mesin dengan air sehingga halus.
2.ditapis menjadi 6 cawan air kacang soya..
3.(hampas kacang tu perlu diulangi sehingga jumlah mencukupi..)
4.masak sehingga mendidih.
5.kemudian terus tuang ke dalam bekas yg tinggi macam jag ilah jy tunjuk tuuu
6.dalam bekas tu masukkan
1/3 sudu teh ubat tauhu..( p beli kat kedai ubat cina)
1/3 cawan air masak/mineral
1/3 cawan tepung jagung
ke tiga2 bahan ni hendaklah di bancuh sebati jgn biar berketul semasa menuang air soya.
nanti tak jadi...tauhu tu...
selepas dituang air soya tersebut hendaklah ditutup segera dgn tuala bersih dan tutup dgn penutup. biarkan beku dlm 15 minit dah boleh makan.. kalu tak beku dlm sejam sah sah lah tauhu kalian tak menjadi.. selamat mencuba kalu tak jadi tanya ilah jy ya....
nuffnang_bid = "7879ec5a1b7ef8aca938c048f2611c9a";
kak..mas selalu beli tahu fah ni..tak pandai buat...
ReplyDeletesedappnya tengok tahu fah akak ni...
mas senang jer kena ada ubat dia dan tepung jagung jer.. buka la dekat n3 tauhu ada ..
ReplyDeletesalam..tak tau buat tapi tau makan...malas nak beli ubat tu..akak selalu beli kat pasar malam ajer
ReplyDeletesalam ilahjy...
ReplyDeletesedapnyer tauhu fah... ita pun selalu beli aje tak pernah buat... nak jugak tahu mcm mana nak buatnyer...
ting tong! tuan umah dh tidoq ka?cheq mai selongkaq dapoq ni...ni mkn fav cheq ni...suka sgt mkn ni...tapi tak reti nk buat...hehehe btw nanti boleh cuba buat ni.
ReplyDelete2 kak ina kl
ReplyDeletekali ni mesti kena buat tauuu senang jer
2 azlita
kerana mu kak ilah masukkan resepi ahaksss
2 nieza
mmg kak ilah dah tidooo hehe wah bagus niii kat sana ada kacang soya lagi fresh agaknya??? mesti jadikk sebb tu kak ilah masukkan resepi 1 cawan khas utk nieza makan dgn en hb...selamt mencuba.. ubat nya mcm aman ya?? sana ada ker? p tanya nama dia siako../ubat tahu jer..
salam kak ilah..
ReplyDeletejln2 cari bekfes..ternampak tau fah kak ilah..sedap ni klu buat sendiri lebih2 lg klu kak ilah buat kan..hehe.. ade lg ke..nk semangkuk..hehe
mai laaa ada lagi sbb buat malam simpan utk makan hari nii...dekat jer kita 5 minit rempit sampai la umah kak...hahaha
ReplyDeletesalam kak..nak!nak!suker ngan air gula halia :p~
ReplyDeletewkslm del
ReplyDeletemulanye kak nak masukkan halia..tpi takut anak2 tak suka.. lain kali kak nak cuba..buang angin...