adunan setinggi 1/4 tin jer naik sampai membumbun...
selamat malam para sahabat dan rakan taulan.. hari cuti dah hampiri kita... CNY..
pagi tadi sibuk layan anak sulung najihah p carikk tempat praktikal jun nanti.. dr pagi sampai jam 5 baru selesai.. penat laa.. balik mmg malas nak masak... ada tepung roti dlm dapo dlm 3 cawan kot..terus buat roti dgn mood yg kureenggg tadi..jam 5.30 baru nak menguliiii apa lagi ilah jy perap dlm oven panas lah adunan tuu supaya cepat naikkk hahah mana belajar ni ilahjy???? tah la hentam saja lah labuuuuu.... petua yg bagus niii ada sapa pernah buat?
lagi sekali resepi tiada sukatan hancuss org nak ikut...
bahan:
3 cawan tepung roti
1 sudu besar shortening
1 sudu besar pelembut roti
1 sudu besar yis mauripan
1 biji telur
5 sudu besar gula
air secukupnya utk menguli
tak guna marjerin pun.. nak kasi roti putih tauuuu
maafkan ilahjy tertinggal 2 bahan... ampun kak cm yg telah amek resepi jgn2 dah buat roti ni mungkin teruja sgt masa buat N3 tadi terlupa : jam 2.30 am repair balik ayat ni
1 sudu teh soda baikabonat dan
1 sudu teh baking powder
harus diayak berasama tepung yaa kalu tak masukk pun ok tapi ilahjy nak kasi dia lagi gebusss... memandai jer sendiri niii
macam biasa lah campur kesemua bahan kecuali telur dan air gaul sebati.
masukkan telur dan air dan uli lah sehingga kenyal adunan tuu mcm kalian buat tuuu ilah jy guna tangan jer belum beli en Bm yg tak de stok di cosway..c4 wangsa maju..tah bila nak sampai...
uli lembut macam buat donat semalam tuuu... kalau keras roti tu keras laa yaa...
tapi inilah kali pertama mengunakan tepung roti..selalu tu guna tpg biasa jer.. fuhh mmg lembut dan gebusssss roti ni ..berebut kita makan anak2 beranak kejap tadi siap cicah sos kastard yg ada lebih tuuu..
petua ilahjy:
selepas uli perap naik 2 kali ganda: ilah jy perap dlm oven sebab nak cepat makan..
macam mana tu ya? panaskan oven 3 minit padam api... pas tu masukan adunan tpg setelah naik 2 kali baru dikuarkan dan uli lagi sekali dan bulatkan perap lagi sekali baru dibakar..
sos kastard ilahjy buat senang jer
1/2 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
4 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin
kacau sebati dan panaskan dgn api pelahan kacau sehingga pekat/sederhana... tutup api dan terus kacau sehingga sedikit sejuk... kalu dibiarkan lama nanti ia akan keras.. pengalaman lepas mmg terukkk berketoiiii2.. ni dah tau dah kelemahan dia...
nuffnang_bid = "7879ec5a1b7ef8aca938c048f2611c9a";
salam ilah..wah cantiknya roti ni naik.Malam ni nak meroti juga lah.Ambik resepi kat sini ya..nak usung ni hehe
ReplyDeletekak ilah! saya dtng nk tapau roti gebus ni...hehe baguslah idea petua akak tu nanti nk cuba jugalah...kat sini cuaca sejuk2 ni roti pun tak mau naik tinggi...jenuh dok sorok dlm almari pulak....ekekeke
ReplyDeleteassalamualaikum kak...bagus la akak ni..mcm2 petua leh share..roti tu menawan eyh..laparrr :p~
ReplyDeletecantiknya roti akak....gebu....
ReplyDeleteaiippp..akak dah dapat bread maker ke..he..he..
belom lagi mas uli guna tangan jer huhuu cina tu belom call ...kalu ada dia call lah..
ReplyDeleteSalam Kak Ilah,
ReplyDeleteTuuu dia....roti yg sungguh gebuuu...mmng gebu betullah roti akak..mkn seketoi pun dah kenyang..kan..
Ya lah Ilah, Ummi pun selalu penaikkan doh dlm oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu, sbb kes nak cepat...mmg naik sakan..hehe, Ummi amik petua masa mula2 berblog dulu dr dapur Noreen UK tu..hehe
ReplyDelete2 yatie kalu dpt en BM lagi bestkan...
ReplyDelete2 ummi
ya kaaa ada juga lah petua ni telah diguna pakai..bagus laaa gitu...
tu laa dia naik mendadak kan ummi hehhe oooo noreennn uk nanti ilah cari ada rasanya list dia dlm blog ni.. selamat balik kampung ya ummi ..ilah esok pagiiii....