bakar pada jam2 ptg 18 april 2011
bahan: telah diubah suai.. resepi asal kat dapo izah daut
170 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
140 gm gula halus
110 gm durian
4 biji telur
1 sudu teh ovellete
caranya:
putar gula dan marjerin sehingga kembang. selepas itu masukkan ovellete putar lagi sehingga kembang dan putih. masukkan sekali gus 4biji telur dan diputar sehingga gebu.
masukkan tepung gandum dgn kelajuan yg paling rendah. bakar suhu 170 darjah selama 40 minit. warnakan jika suka ya puan2..
alkisah... kelainan sikit hari ni..
masukkan resepi dulu, baru cerita ceriti... hehehe..(nanti izah daut tanya mana cerita kak ilah?)
ok mai nak mula cerita, anak ke 2 piqa minta abahnya belikan derian kat dato keramat tuuu.. hari sabtu lepas. setelah beli kami buat serawa derian..... tapi malas nak masuk Ne3 kat sini... sbb resepi tu dah ramai buat. sama juga kami pun makan dgn pulut kukus...
ada 4 ulas sengaja ilah jy tinggal utk buat kek derian ni... resepi ilahjy dah lama kopi kat dapo izah daut.blogspot.com dok simpan tah bila nak mengekek.. hehe alih2 hari ni ilahjy tak masak tengahari sbb semua tak de umah.. petang kang baru nak masak nasi... sebab pagi tadi makan bakso kak odah di tasik keramat kenyang juga laa sampai saat ni...
adinda kuss izah...kak ilah mohon salin resepi disini tauuuu.. tapi kak ilah dah ubah suai sikit bahan. tapi hasilnya kek ni mmg halus mulusssss mcm izah buat... terima kasih ya izah kongsi tayangan perdana kek derian tu.. kak ilah ni mmg hantu derian tau tak? tapi al kisah masa kecik2 dulu kak tak suka derian ni bucukk.. tapi arwah nenek telah mandikan kak dgn air buah derian ni akhirya kak jadi hantuuuuuu derian.. tapi kena kontrol sikit makan sbb kolestrol kak niii.. huhuuu..
okies tu je alkisah hari ni.... dah makan pun kek ni panas2 sedap.. lembut gebusssss...
nuffnang_bid = "7879ec5a1b7ef8aca938c048f2611c9a";
Assalam Ilah,
ReplyDeleteCepatnya dah N3 kek derian ni...mesti ada lagi kan..dan baunya mesti harum satu rumah..warna warna lagi..
amboiii..cantiknya kek doyan yg bermarble tu....
ReplyDeletenampak gebu jerk..
sedappkan kak kek ni..mas pun suka..
Assalamualaikum K.Ilah,
ReplyDeletecantiklah kek durian akak bila di marblekan...rasanya nak wat mcm akak punyalah....tq..
2 naz
ReplyDeletewkslm..
buka tupperware mesti bau kek ni hehe..sampai hari ni masih ada lagi..
2 mas
kegebuan nya masih ada sampai hari ni mas..
2 yatie
wkslm yatie cun.. buatlah dia punye lembut sampai hari ni..
wahhh versi derhaka yang kreatif..memang ala ala cik mat gebu..akak..saya baru datang niha.dah berapa hari meroyan internet problem.hehe..
ReplyDeletebetui ke kak ilah mandi air durian tu?cemana kak?boleh buat kat anak saya.hahaa..bebudak ni kanmain jual mahal biila org suh makan durian.tapi dah besar nanti tak tau la kot suke jugak kan..
kak ilah, sedapnya nengok kek akak ni....lambat lak nieza sampai sini mesti dh abis kan....sorryla kak..bz jer sejak 234 menjak ni tak sempat nk bw.
ReplyDelete