24 April, 2011

303. lauk paling ringkas hari nie..

pagi tadi ilahjy bersama keluarga pergi ke tasik titiwangsa utk bersama2 kumpulan senam pagi minggu DBKl dgn kerjasama kalau tak salah badan kebudayaan...
hampir setahun rasanya kami tak bersama mereka, kerana setiap kali pergi ada jer dataran tu digunakan utk pameran. bermula dari jam 7.45-9.15 pagi senam berlangsung agak memenatkan badan. balik dari tasik terus ke perpustakaan negara PN.. utk bersarapan.. sbb awal pagi tadi hanya minum susu jer.. mau lutut tak ketaqq weyyy... PN adalah tempat paling murah dan sedap sekali utk bersarapan.. sapa2 yg ada peluang p lah ke situ.. dekat IJN dan PUSRAWI..

setelah sarapan peruiiit dah kenyang apa lagi jadi ulaqq meleeengkauuu laa kejap.. tup tap tup tap jam dah kul 2... anak2 kata dah lapar... apa lagi terus ke giant setiawangsa beli ikan dan sayur. masak secepat kilat ..kira makan yg paling mudah dan senang lah.. bakar dan rebus... ahahhh!! inilah dia yg ilah jy maksudkan.. malu juga nak tayang kat sini ... mesti kalian kata ini makanan org susah ni... hhuuhuuuu...

bagi ilahjy inilah makanan yg paling sihat.. setelah hempas pulas di dataran pagi tadi..rugi kalau makan yg berlemak dan berminyak.. tak sampai 1/2 jam dah siap lauk pauk ni... sbb ada piqa tolong... lepas jer masak terus ngaaappp laaa.. berebut makan.. walaupun ringkas tapi berselera sebab hari hujannnn...ahaksssss...kami makan lebih kurang jam 5 petang merangkap makan malam hahahaha...
jom layan resepi mudah ni.. maaf lah kalu kalian tak suka buat tak tau jer laaa yeee..
ikan pelaling paling besar ilahjy pernah jumpa setelah 5 thn dok KL.. t.kasih giant setiawangsa..
3 ekor rm8.50. puas juga nak menghabiskan.. cuba bygkan selebar pinggan makan.. yg ni senang jer piqa yg masak.. dia bakar atas kuali roti canai.. cuma garam kunyit jer..sapa tak pandaii ketuk kepala..hehe
yg ni bendi rebus dgn bawang dan ikan bilis bersama sedikit air asam jawa.. semua anak2 suka sbb masam masin ...
yg ni air asam piqa yg buat mama tak yah ajar piqa dah mahir dah..
senang bai tuuu.. mesin tomato utk pekatkan kuah nya.. yg lain sama mcm kalian buat ya.. nak resepi ker? nanti kita minta sama piqa ya hahahaha...jgn masuk bawang nanti rasa enak kuah belacan tu hilang yaaaa...
okieeeesss yg ni mama yg masak .. masa nenek jaga ilah jy di kedah dulu nenek selalu masak kulat ni.. kami panggil kulat goreng garam kunyit.. rasa betul2 cendawan tiram ... kalu dimasak dgn bahan2 lain tentulah rasa cendawan ini akan hilang... jadi sila garam kunyitkan dia dan tumis dgn bawang goreng sampai layu dah siap... che mat inilah cendawan yg kak ilah maksudkan...


2 comments:

  1. kak ilah...lauk2 ringkas ni yang sedappp kak...
    maunya bertambah nasi....

    ReplyDelete
  2. ahakssss naik lagi dacing ni masss..takutttt ...

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini