26 April, 2011

305. masak lemak timun kuning ikan kembung

masak utk makan tengahari 26 april 2011
inilah dia timun kuning bersama pelakun tambahan. dah siap buang biji guna sudu tau..

hai hai.. dah makan tengahari ke belom? ilah jy dah makan.. sebab pagi tadi tak sarapan.. cuma minum susu dan oat jer...
ada sesapa yg tak berapa kenal timun kuning? bersama ni ilah jy sertakan gambar timun kuning yg sedap dimasak dgn ikan samada kari atau masak asam, masak lemak dan sebagainya.. masa ilah jy bersama nenek di kedah dulu2 nenek dok masak kari dan masak lemak, masuk timun ni.. kalu guna timun hijau yg buat ulam tu tak sedappp tak ada wanginya...

resepi ni takperlu masukkan kot? ramai ibu2 dan rakan yg lain dah tahu masak... kali ni ilah jy masukkan sedikit daun kesum, tomato dan timun meriah gitu...
sekarang ni dah pandai beli barang2 murah kat NSK sri rampai.. selama ni dok makan yg mahal2 kat dalam kuarters ni jer..sekali dpt tempat murah seronok memasak dgn bahan2 yg byk2 dan murah2.. 1 masakan boleh masuk 3,4 jenis bahan.. en hubby mmg suka.. pelbagai.. lebihkan sayuran dlm makanan...

baru masukkan resepi utk rujukkan anak cucukus:

bahan:

1/2 biji bawang besar
1 inci kunyit
1 sudu besar serbuk soto
1 inci halia
5 biji cili padi

8 ekor ikan kembong/pelaling

caranya:
mesin halus bahan2 di atas. panaskan dgn air yg secukupnya sehingga mendidih /sehingga masak bahan2 mesin tadi bersama timun kuning. sebab timun ni agak keras.. makan masa lama.. kemudian baru masukkan ikan,daun kesum dan tomato potong dadu. ilah jy tak guna asam keping sebab tu guna tomato. masak sehingga sedikit pekat dan tambah perasa.
**



7 comments:

  1. kak timun kuning ni kita tak pernah makan..masak lemak sedap ya kak..nantilah kita nak try beli & rasa..

    ReplyDelete
  2. sedapnya tengok lemak tu...
    tapau sepinggan boleh..he..he..

    ReplyDelete
  3. lauk simple mcm ni mmg pebret akak tau ilah..sedap betul tgknya tu..ada pulak ikan masin ke,sambal tempoyak ke..huh memang terangkat.
    timun tu mak mentua akak selalu buat masak asam pedas.pun sedap jugak..isshh...semua sedap..balik dulu arrrrr...:)

    ReplyDelete
  4. selalu jumpa timun kuning tu tapi tak pernah beli dan guna dalam masakan..

    ReplyDelete
  5. 2 ayu
    timun ni ada keharuman dia sendiri..rasaa dia lain dari timun hijau..

    2 mas
    masak sendiri laa dek.. adek kak ni kan pandai masak..silap2 kak yg minta dgn adek.. hehehe

    2 kak anim
    alah ka anim jgn macm tuuu naik naik lagi kilo ilah niii itu wajib ada tuuu nenek ilah mmg mkn kak cakp..nyumyyyy..hehehe..

    2 sari
    tu la guna nya kita kongsi resepi ..kdg2 benda keliling kita byk guna kita tak tau.. pas ni sari perkenalkan yg lain pula mana tau kot2 kak ilah pula tak pernah tau..hehe

    ReplyDelete
  6. Siti nanti 27nasi

    ReplyDelete
  7. Cali dah intai awal la salam kerata ingai sekit sekolah

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini