inilah dia timun kuning bersama pelakun tambahan. dah siap buang biji guna sudu tau..
hai hai.. dah makan tengahari ke belom? ilah jy dah makan.. sebab pagi tadi tak sarapan.. cuma minum susu dan oat jer...
ada sesapa yg tak berapa kenal timun kuning? bersama ni ilah jy sertakan gambar timun kuning yg sedap dimasak dgn ikan samada kari atau masak asam, masak lemak dan sebagainya.. masa ilah jy bersama nenek di kedah dulu2 nenek dok masak kari dan masak lemak, masuk timun ni.. kalu guna timun hijau yg buat ulam tu tak sedappp tak ada wanginya...
resepi ni takperlu masukkan kot? ramai ibu2 dan rakan yg lain dah tahu masak... kali ni ilah jy masukkan sedikit daun kesum, tomato dan timun meriah gitu...
sekarang ni dah pandai beli barang2 murah kat NSK sri rampai.. selama ni dok makan yg mahal2 kat dalam kuarters ni jer..sekali dpt tempat murah seronok memasak dgn bahan2 yg byk2 dan murah2.. 1 masakan boleh masuk 3,4 jenis bahan.. en hubby mmg suka.. pelbagai.. lebihkan sayuran dlm makanan...
baru masukkan resepi utk rujukkan anak cucukus:
bahan:
1/2 biji bawang besar
1 inci kunyit
1 sudu besar serbuk soto
1 inci halia
5 biji cili padi
8 ekor ikan kembong/pelaling
caranya:
mesin halus bahan2 di atas. panaskan dgn air yg secukupnya sehingga mendidih /sehingga masak bahan2 mesin tadi bersama timun kuning. sebab timun ni agak keras.. makan masa lama.. kemudian baru masukkan ikan,daun kesum dan tomato potong dadu. ilah jy tak guna asam keping sebab tu guna tomato. masak sehingga sedikit pekat dan tambah perasa.
**
nuffnang_bid = "7879ec5a1b7ef8aca938c048f2611c9a";
kak timun kuning ni kita tak pernah makan..masak lemak sedap ya kak..nantilah kita nak try beli & rasa..
ReplyDeletesedapnya tengok lemak tu...
ReplyDeletetapau sepinggan boleh..he..he..
lauk simple mcm ni mmg pebret akak tau ilah..sedap betul tgknya tu..ada pulak ikan masin ke,sambal tempoyak ke..huh memang terangkat.
ReplyDeletetimun tu mak mentua akak selalu buat masak asam pedas.pun sedap jugak..isshh...semua sedap..balik dulu arrrrr...:)
selalu jumpa timun kuning tu tapi tak pernah beli dan guna dalam masakan..
ReplyDelete2 ayu
ReplyDeletetimun ni ada keharuman dia sendiri..rasaa dia lain dari timun hijau..
2 mas
masak sendiri laa dek.. adek kak ni kan pandai masak..silap2 kak yg minta dgn adek.. hehehe
2 kak anim
alah ka anim jgn macm tuuu naik naik lagi kilo ilah niii itu wajib ada tuuu nenek ilah mmg mkn kak cakp..nyumyyyy..hehehe..
2 sari
tu la guna nya kita kongsi resepi ..kdg2 benda keliling kita byk guna kita tak tau.. pas ni sari perkenalkan yg lain pula mana tau kot2 kak ilah pula tak pernah tau..hehe
Siti nanti 27nasi
ReplyDeleteCali dah intai awal la salam kerata ingai sekit sekolah
ReplyDelete