semalam ikan hari ikan ..lagi2 ikan.. hari ini beli enam keping ikan tenggiri. terbayang cili hijau beli kat NSK baru2 ni belum guna lagi... ingat nak masak sambal hijau kicap.. tup tup dlm dok bersihkan ikan ubah resepi.. kita buat dia kan.. hehehe.. jadilah masakan ini yg tiada nama .. ilah jy letak suka2 nama di atas tuu TENGGIRI MASAK CILI HIJAU KURMA.. tah la sedap ker idak kat tekak kalian ku tak tauuu noohh.. tapi yg penting dah rasa tadi sedap jer... hahah perasannn... en hb suka masak2 yg baru dicipta.. dia balik makan kat rumah dah 2 minggu dah sejak sakit perut makan kat office...kesiannn.. bukan jauh sgt umah dgn MINDEF Tuuu 5 minit jer sekali vrrooommmm kapcai tuuu ahaksss.... ada yg berminat nak tahu ker resepi ni ilah jy masukkan juga sebab nak buat rujuk masa depan utk anak2 cucu kusss..
masak utk makan tengahari 27 april 2011
bahan:
6 keping ikan tenggiri
bahan mesin halus:
1 biji tomato
1 sudu besar halba( kegemaran ilahjy)
7 biji cili hijau
1 batang serai
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 sudu serbuk kurma
1 biji tomato belah 6 utk masukdlm kuah
caranya:
mesin kesemua bahan sehingga halus. tumiskan sehingga pecah minyak. setelah itu masukkan ikan dan tambah sedikit air supaya tenggelam ikan dan masak sehingga sedikit kering dan masukkan tomato tadi. ilah jy tak guna santan yaaa...cuma nak amek rasa rempah kurma dlm masakan. tak sah kalu tak de halba.. tah laa kalu tak suka kalian tak yah buh laa...
As'slam
ReplyDeleteboleh lah try resepini ikan masak kurma hijau....cam sdp aje tu...
sedap kat tekak kak jer ni heheh. agaknya kalu masukk santan lagi sedap kan shiela.. takut jg lemak2 semalam dah lemak..
ReplyDeleteassalmualaikum kak ilah...
ReplyDeletenampak sedap pulak lauk yg kak ilah masak ni.. bolehlah ambik resepi dulu.. ikan tenggiri pun ada.. cuma cili hijau yg takde.. takpe nnt pegi cari.. thnks ye kak ilah..
wah! tak sangka ikan leh msk kurma ye.. msk kurma mmg sedap letak cili hijau..
ReplyDelete2 madihah/ratna
ReplyDeleteguna cili merah pun ok juga kot..tapi nampak merah laaa ..hehe
2 sari
tu mmg kak ilah selalu buat.. tapi yg ni kak ilah nak kasi rasa kurma kat kuah tuu..yg penting bahan utama cili hijauuu.. kalu buat sambal hijau kicap lagi sedap tau.. masuk bunga lawang dan kayu manis
akak..sedappnya tengok ikan tu..
ReplyDeletemas dinner kat sini yerk..he..he..
meh ler mas join dgn abg..dia baru balik makan tghari tadi tak balik pungggg..
ReplyDelete