apa khabar semua??? ilah jy harapkan sahabat kusss sekelian sihat2 hendaknya disamping urusan seharian. pagi ini lagi sekali ada jamuan hari jadi utk kawan2 taici dan senam di tasik keramat. utk itu ilah jy telah menalam sagu diatas. dah 2 hari ilah jy rasa sihat dan bersemangat dari 5 minggu lepas.. rasa semput2 tu amat menyeksakan.. dan setelah 2 malam makan herba maharani.. baru rasa lapang dada ini..dan mungkin perubahan cuaca dari panas ke sejuk menyebabkan semput ini kian pulih.. terima kasih atas doa dari kalian..
resepi ini ilah jy amek dari dapo adik kusss yg jauh nun di helsinki yg baru balik dari mengerjakan umrah baru2 ini.. resepi ini adaptasi dari TALAM JAGUNG. nieza amek dari dapo adik manis yatie di JB.. ilah jy dah beli jagung utk buat resepi ni tapi entah macamana terubah bahan utama disaat akhir.. simpan jer la jagung tuuu utk lain kali.. resepi ini mmg kurang manis... sgt bagus utk yg tak suka pemanisss hehe.. tapi dek krn kwn2 ditaman tu ramai.. maka ilahjy tambah sikit gula.. sedang2 elok jer...tambah yg atas nya...
ok mari kita lihat apakah bahan2nya. terlebih dulu terimakasih pada nieza dan yatie yaaa semoga berkat resepi ini berjalan diserata dapo dan dpt dinikmati bersama.. kak ilah masukkan ya resepi ini utk rujukkan bersama
bahan:
lapisan bawah:
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 cawan jagung krim manis/ilahjy gantikan dgn sagu yg telah direndam dan toskan sukat jadi 1 cawan
3 1/2 cawan santan
sedikit pewarna kuning/ilahjy tak letak
1 sudu teh garam
caranya:
campurkan kesemua bahan gaul sebati kacau atas api sehingga naik wap. kukus selama 20 minit. setelah itu cakar dgn garpu baru dituangkan bahan atasnya. acuan hendaklah di sapu minyak terlebih dahulu. ilah jy tak alas pun dgn plastik molek jer talam ni keluar dari loyang..
bahan atas:
2 cawan santan pekat
1 cawan air daun pandan( 3 helai daun pandan)
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung/ilah jy gantikan tepung beras sebab tepung jagung habisss
1 sudu besar tepung ubi
2 biji telur
2 sudu besar gula/ilah jy masukkan 6 sudu besar sedang elok jer manis dia..
1 sudu teh garam
pewarna hijau/ilah jy gantikan warna unguu..
caranya:
satukan kesemua bahan sehingga sebati, kacau atas api sehingga naik wap dan tuan ke atas lapisan sagu tadi kukus selama 30 minit. sejukkan sebelum dipotong.
ilahjy cuba ringkas resepi ini supaya mudah difahami oleh diri sendiri.. kalian juga boleh rujuk pada resepi asal adik nieza dan adik yatie.. jom layanzzz....
nuffnang_bid = "7879ec5a1b7ef8aca938c048f2611c9a";
akak...cantik talam sagu tu....
ReplyDeletemeh seketoi...
Kak, ira belum pernah buat talam lagi. nanti nak try le. lagi pun mmg tercari2 resepi guna sagu ni. dah lama benar sagu tu dlm esbox
ReplyDeletekak ilah..berkenan nengok talam sagu tu kak..kretip laa..sebelum ni tak terlintas pulak nak gantikan jagung dgn sagu..mekasih kak ilah kongsi idea..
ReplyDelete2 mas
ReplyDeletemacehhh ..hehe sambil tersenyum sengeh kena pojeee..
2 ira
kalu taruk perasa lagi sedap.. contoh durian ker jagung ker ini sagu jer ..tak berapa kick.hehe
2 iza
bila dah lintas ni kena la cuba..heheh senang jer sejuk 10 minit dah boleh potong..kalu semalaman lagi la cantekk..
Kak Ilah...boleh cuba ni..potong pun cantik jer...
ReplyDeleteAssalammualaikum kak Ilah yang dirindui....maaflah kak sejak blk umrah ni jarang dapat kesempatan nk bw byk dh tertinggal n3 akak...dok qado tido jer kejanya...hehe bdn rasa letih sikit jer coz kat sana tak cukup rehat tapi hari ni alhamdulillah dah terasa segar sikit. cantik kuih talam sagu akak ni...kreatif akak tukar sagu tu nanti boleh cuba ni...sama-sama kita berkongsi kak..:)
ReplyDelete2 naz
ReplyDeletemmg senang nak potong naz..tak cerewet.. tak yah alas plastik kat loyang tu..sapu minyak jer bole angkat sebaris potongan talam tu kmdian ptg atas piring..
2 nieza
wkslm..nak amek berkat ni..emmmm..moga dpt kak pula ikut jejak nieza dan suami ke sana...ya la jln jauh mesti lah letih balik kedah pun letih 3 hari tido tak bangun hehe.. inikan perjalan nun jauh.. apapun kak doa niza sihat..
Kak Ilah... Sihat ke kak?
ReplyDeleteCantiknya talam akak..Warna nya pun suka Naz tgk..
alhamdulillah..naz sihat dah sikit dari 5 mingu lepas... agaknya cuaca ni kot..panas sgt..t.kasih...
ReplyDeleteAssalam kak ilah,
ReplyDeletekita dah buat serunding cendawan tiram tu..wow sedap kak..minta izin letak recipenya diblog kita ya..
talam sagu nampak sedap juga ni..