14 May, 2011

311. DONAT KASTARD, ABOK2 KASTARD DAN APAM PISANG

 KUIH MUIH TERLEPAS SIARAN
walaupun tak sempat nak update krn ada M besar.. dan kerana siaran blog tergendala bukan bermakna tugasan di dapo nyata tergendala juga.. dalam keadaan kurang selesa cuaca panas ni..semput yg belum kurang lagi ni.. sempat juga ilah jy masak kuih muih utk keluarga.. dan ada juga yg tak sempat snap... sebab terlupa..hehehe..
ilah jy masukkan disini supaya dapat jadi kan panduan utk anak cucu kusss akan datang walaupun kuih muih ni tak berapa senonoh jadi nya.. hanya sekadar buat kenangan dakusss

DONUT BERINTI KASTARD
donat secomeeiii acuan lompang.. inti kastard macam kawan2 semua buat.. resepi kastard amek dari dapo adik yatie JB.. donut tu resepi sendiri jer..

bahan inti kastard:

2/3 cawan susu cair
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin
2 sudu teh esen vanilla

caranya:
kacau semua bahan sehingga sebati. panaskan sehingga pekat. padamkan api masukkan marjerin dan esen kacau rata sedia utk digunakan..

ABOK-ABOK KASTARD JY
yang ni pula adaptasi dari kuih abok2 yg tiada daun pisang.. nak cantik ilah jy kacau kastard dan tutup kan ketidak cantikkannya... supaya lagi sedap walaupun tak enak.. hehe
lapisan sagu ditambah pisang berangan ada kelainan rasanya. ada juga tanpa pisang..
apa nak kasi nama resepi baru ni ya???? abok2 kastard jy kot hehehe

bahan:
sagu direndam seketika warnakan selepas ditoskan
kelapa parut putih gaul garam
pisang berangan dipotong nipis/dadu
gula perang

caranya:
guna acuan seperti dlm gmbar. masukkan pisang , kemudian sagu, kelapa parut, 2 sudu teh gula perang, tutupi dengan sagu. kemudian kukus selama 15 minit. setelah masak angkat dan sirami dgn adunan kastard biar nampak cantik.
kalau nak mudah gaul sekali kelapa dgn sagu...

bahan kastard: anggaran agak2 jer ni terlupa nak sukat... hehehe maaf ye

3 cawan santan
4 sudu besar tepung kastard
6 sudu besar gula/ikut manis kita
garam secukup rasa

caranya:
campurkan kesemua bahan sehingga sebati. kacau atas api sehingga pekat jgn terlalu pekat nanti keras sgt.. ilahjy buat anggaran pekat sedikit dari adunan kuih cara. tuangkan atas kuih sagu tadi biarkan beku sendiri.
tolong ubah suai kepekatan mengikut kesukaan masing2 kalu suka lembut lebihkan santannya..


yg bawah ni pula apam pisang yg tersembul tersengih kejadiannya...

APAM PISANG BERANGAN

bahan:

6 biji pisang berangan menghasilkan dot2 hitam..
1 3/4 cawan tepung gandum
4 biji telur
3/4 cawan gula
1 sudu teh soda
1 sudu teh baking powder
sedikit garam
1/4 cawan susu cair/air

caranya:
1. mesin pisang, garam dgn susu sehingga halus.
2. pukul telur dan gula sehingga kembang. masukkan tepung diayak dgn soda dan penaik. kacau rata.
3. masukkan pisang dan kacau sehingga sebati.
4. isikan dlm bekas dan kukus selama 15 minit.


2 comments:

  1. amboiiii..banyaknya kuihh....
    sedappnya tengok...

    ReplyDelete
  2. Amboiiiii akakkkkkk!!!!
    Banyaknya kuih.. Ni kira balas dendam nak mengentry la ni yer...heheheeee

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini