29 May, 2011

316. kek coklat pisang berkismis. fuhhlamak..meriah gitusss

dibakarkan pada ptg 29 mei 2011 utk najihah bawa balik ke UMP gambang..
alahai masih menggunakan handset en hb. ana balik dr putra jaya dah lewat petang tadi 6 ptg.. ..huhuu gambar kurang jelasss pencahayaannya yg kurang.. tak reti pun ya hahaha..
yg ini bauhulu ros... sedap juga laa... en hb bawa balik dari masjid KEMENTAH/MINDEF malam semalam.... katanya ada org sedekahkan selepas solat isyak.. (rasanya org dr 1 juta belia P.JAYA)Sekali dia dpt 4 beg sekali gus sbb org tak deee .. kan musim cutii.. ramai org balik kg.. tinggallah kami di KG...kg dato keramat..hehe

alkisah hari ni 29 mei 2011, selepas najihah sisulung kusss balik dari UMP dekat seminggu juga dirumah.. jam 6.30 ptg tadi bas akan bertolak dr pekeliling.. hari ni tak masak pungg... makan pizza hut PHD jer... mama dgn rasa bersalah sbb tak masak nasi hari ni ..bertanya pada jihah apa makanan dia nak bawa balik UMP.. dia kata nak makan karipap pusinggggg..ala haiii anak mama.. mana sempat masa tu jam 2.30 dah.. terus mama buat kek yg senang niii tak payah pukul2 cuma kacau2 jer.... terus bakar... walapun asal depa suruh kukussss... apa lagi bakar rendam dlm air laaa jwbnya.. malas nak guna kukusan...

dah lama ilah jy simpan resepi ni..ramai kawan2 dah buat..cuma ilahjy tertinggal PUTRA...
kesemua resepi ilah print dari HASUE,LIA KOTA TINGGI dan HANA MEMORIES.godek2 dlm label kek pasti jumpa walaupun resepi yg sama, tapi deco kek masing2 berbeza... ilahjy tetap simpan kesemua resepi mereka.. bila ilahjy dpt resepinya hancusss mcm biasa ilahjy ubah ikut selera ilahjy dan mood ketika itu... harap ampun ya kesemua yg berkenaan...t.kasih kongsi resepi ini..

jom kita layanzzz resepi yg telah diubah suai mengikut keadaan ahakkssss..hehehe dah tu senang sangat nak buat nya....

bahan:

A:
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh soda baikabonat
1 sudu teh baking powder
2 cawan gula halus

kesemua bahan ini diayak dan masuk dlm mangkuk besar.

B:
4 biji telur
1 cawan marjerin cair/minyak masak
1 cawan susu pekat

bahan yg ilahjy tambah:
1/2 cawan pisang berangan (dah layu dlm aisbox lama dahhh huhu)
1/4 cawan kismis hitam (dah setahun terbujur kejong dlm aisbox)
kismis ni ilahjy rendam seketika supaya lembut.

C:
1 cawan air mendidih

1.kesemua bahan ini ilahjy mesin sehingga halus. masukkan ke dalam bahan A kacau menggunakan whisk sehingga sebati
2. kemudian masukkan air mendidih kacau lagi sekali sehingga betul2 sebati baru di kukus selama 1 1/2 jam atau bakar 170 darjah selama 1 jam 20 minit atau cucuk dgn lidi dah kering..
ilahjy guna sistem bakar rendam dalam air... loyang kek dimasukkan dlm satu lagi loyang berisi air. selamat mencuba.. kalau tak suka> sila guna resepi asalnya..

4 comments:

  1. Kesiannya...beli lah lagi satu camera..(hadiah gitu)...boleh ambil gambar cantik sikit

    ReplyDelete
  2. wooo..macam tau2 je umah i ni ada pisang setandan..hhahaha

    ReplyDelete
  3. 2 naz
    huhu malas dah nak beli..takat guna utk amek gmbr masakan jer.. kalu outing tuu guna kamera en hb jer..huuhuu.. tunggu la mana tau ada rezeki terpijak ker hehehe..

    2 anna
    amboii anna mana amek pisang tu..habis la kebun pisang org tuuu

    ReplyDelete
  4. akak..mas punya kek mana..
    sedappnya tengok...

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini