tidak bermakna ilahjy tak masak kuih dll.. hari2 masak cuma masakan itusss tak berapa molek kejadiannya maka tak masuk lah jadi catwalk kat dapo maya ni.. jalan dah betul tapi baju tak lawa nanti penonton ketawakan model kan kesiannnn huhuaahuaaa.....
hari ini jam 3 petang ..28 jun 2011 jiran ilah jy puan zanty tingkat 10 akan ke TURKI mengikuti suami nya yg akan bertugas disana selama 2 tahun. maka seorang sahabat baik beliau ditgkat 3 akan mengadakan jamuan ringan utk zanty. jadi dikesempatan ini ilah jy ingin menyumbangkan 2 menu yg manis ini. maindish BAKSO INDONESIA... best sedap tau.. raya dulu dah makan. puan yuni tuan rumah berasal dari indonesia berkahwin dgn org MELAKA... jadi dpt lah hari ni makan lagi sekali BAKSO kesukaan ilahjy...
mari kita saksikan kuih yg telah ilah jy siap buat baru kejap ni tadi.... resepi ulang tayang ni cumaaa lompang durian jer resepi baru masuk dapo ILAHJY.
alkisah lewat ptg semalam buat lompang amek resepi asal dari rumah CT DELIMA. ct pula amek dari my resepi... lompang ct ada lesung pipit tapi ilahjy langsung 1 biji pun tak ada pipit sebab kesemua burung PIPIT dah terbang...ke rumah ct delima ngeh ngeh... mungkin kesilapan guna air gula yg masih panas.. tak pe ct lain kali kak ilah ikut petua ct yaaaa..... dah faham.. semlam kelapa kehabisan di kedai hari baru ada . barulah hari ni dpt jamah lompang durian ini...saja masukkan durian yg ada dlm simpanan...lebih buat bubur jagung...dan serawa... disebabkan kejadian tak cantik maka ilah jy cuba selimutkan lompang ini supaya cantik kuikuikuiiii... cover maluuuuuu... tapi sedap juga la ada perasa durian tuu... jom layanzzzzzz..... lagi sedap kalu air tu gantikan dgn santan.. lain masa nak buat lah...
resepi asal amek dr dapo CT DELIMA. tapi ilahjy tambah 3 ulas buah durian.
bahan:
2 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung sagu/ubi
1 cawan gula
1 sudu teh air mawar
4 cawan air
(2 cawan bancuh tepung dan 2 cwn lagi masak gula dan daun pandan kemudian sejukkan )
daun pandan
3 ulas isi durian (di blend bersama 2 cawan di atas sebelum dibancuh dgn tepung.)
caranya:
satukan kesemua tepung dan bancuh dgn air durian. sehingga sebati. kemudian masukkan pula air gula kacau sehingga sebati.
panaskan acuan lompang selama 5 minit. kemudian tuangkan adunan dan kukus selama 25 minit. buka tudung seketika biar lubang terbentuk. baru diangkat.. begitulah petua CT DELIMA ya puan2.. terima kasih ya ct...
bahan:
4 biji telur
2 sudu teh ovellet
1 sudu teh esen vanilla
300gm tepung gandum
300gm gula halus
250 ml santan kotak
1 sudu teh serbuk penaik
caranya:
putar telur, gula dan ovellet sehingga gebu.
masukkan tepung yg di ayak dgn serbuk penaik, berselang seli dgn santan kacau sehingga sebati guna senduk kayu. warnakan dan kukus selama 15 minit acuan kecil/lompang. kalu acuan besar 30 minit. hari ni guna acuan kecil supaya senang tetamu amek dan makan muat2 mulut jer hehe...
wahhh.. rajinnyer kak ilah ni... mcm2 dibuat.. tp takperlah kan kak.. bersedekah pd jiran yg nak berpindah jauh..
ReplyDeletebetul tu ratna.. bila sampai umah kenduri tu kuih penuh meja tak tahu mananak tuju..makanan pula berat2 belaka..
ReplyDeletekak,mcmnana nk bt lompang yg lembut..sbb bl sy bt jd keras belah bawah :(
ReplyDeletecomel2 kuih kak ilaj buat.. suke tengok
ReplyDelete