19 June, 2011

323. PUDING KASTARD KOKO BERSIRAM

selamat pagi ahad buat kalian yg sedang berehat bersama keluarga..

diketika ini ilah jy mungkin berada di taman tasik titiwangsa utk acara mingguan yg wajib...
senam ramai2... N3 ini dibuat pada jam 3.15 pagi... sebab bila dah hari minggu mcm ni jarang dpt mengadap lappy mcm biasa...
inilah yg dijanjikan petang semalam bersama puding tembikai kuning tuuu.. ilah jy juga buat puding kastard koko ini yg bersirami sos kastard. jam 9 malam baru rasa hasil nya... fulamakkkk mmg sedap...terasa koko dan nescafe indon nie.... tapi..dek krn peruit dah kenyang cuma dpt habiskan seketul jer laaa... 1 adunan ni dpt 10 acuan jer..

dipudingkan pada ptg 18 jun 2011
bahan: (adunan ini agak kental jika suka lembut sila tambah air) ilah jy suka mcm nie cepat kenyang..ahakksss)

3/4 cawan tepung kastard
1/2 cawan serbuk koko-maaf tertinggal
3/4 cawan susu cair
1 cawan santan (100ml santan kotak +air)
1 3/4 cawan air
1 cawan gula
1 sudu besar indocafe
1 sudu teh garam
1 sudu besar marjerin

cara:

satukan kesemua bahan2 kecuali marjerin kacau sebati dan masak sehingga berkilat dan akhir sekali masukkan marjerin kacau sehingga sebati dan tuangkan kedlm acuan. utk elakkan cepat beku.. api hendaklah di kecilkan.. sambil dituangkan dlm acuan2 yg disukai...

kuahnya:

1 cawan susu cair
1 cawan air
2 sudu besar tepung kastard
6 sudu besar gula
sedikit garam

caranya:
satukan semua bahan dan kacau atas api sehingga pekat kalau berketul sila tapis dan sedia utk disirami ke atas puding koko tadi.. kalu terlalu pekat sila tambah air... ubah suai ikut selera masing2...


7 comments:

  1. Assalam kak ilah, saya mmg suka sangat kalo puding yg makan dgn sos kastard, mmg best

    ReplyDelete
  2. akakk..nak join bersenam....

    hmm..bestnya puding ngan sos kastard tu...

    ReplyDelete
  3. hmm..mkn puding saja pun dh sedap apatah lagi bersiram kastad tu la..gilah sedap

    ReplyDelete
  4. 2 rosaliza

    kak ilah baru nak try dgn koko..dulu buat juga makan dgn buah2an...

    2 jom laaa join mana tau leh jumpa nanti mas kat TTW.

    2 naz
    sama mcm puding kastard...mcm naz buat tuuu...kena ubah suai ikut selera ktia...

    2 lina pg
    kak terpaksa kurangkan lemak2 kalu ikut kan lagi sedap kott, hehe

    ReplyDelete
  5. tang bersiram tu yg x tahan tu..ni kami dtg nk skodeng..sedap nmpak! :))

    ReplyDelete
  6. wow sedapnya....harus dicuba ni..:)

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini