13 June, 2011

321. PUDING MANGGA JY

dipudingkan utk master taici di taman tasik keramat 13 jun 2011
punyalah gedik2 sampai dia nak duduk pun sengget bengget..hehehe...
salam sejahtera buat peminat2 puding/agar2...
ilahjy baru mencuba buat resepi ini sebab puding ini khas utk dibawa dan diberi kpd master taici... di tasik kermat pagi ni isnin 13 jun..ilahjy dengar khabar beliau buat permintaan ini semasa hari jumaat lepas sambutan harijadi dato aminah/sahabat kami .. tetapi hari jumaat ilahjy telah berada di pengkalan balak... maka disebabkan org ptg dlm taici maka ilahjy cuba memudingkan mangga yg ilah jy bawa balik dari melaka pada 4 jun lepas.. byk sgt hingga tak termakan oleh kami.. maka elok benau lah dipudingkan...
kawan kita nazrah bakery ada buat agar2 mangga nampaknya dah 2 kali naz buat..sempat pula tuu sambil2 rempit dia buat agar2... caya lah naz......

bahan:

1 paket jelly konnyaku 250 gm
1000 ml air (kalu nak keras sikit kurangkan air.) sukatan ini ala2 gedik gituuuu.dah molek benau utk tekak ilahjy
180 gm gula pasir
600 ml puri mangga yg dimesin halus
100 ml santan kotak
4 sudu besar tepung kastard
1/4 cawan susu cair
1 sudu teh garam

caranya:

1. masak serbuk jelly dgn air, gula, sehingga mendidih.
2. masukkan puri mangga, santan, garam, susu cair dan tepung kastard. masak sehingga pekat
3. masukkan dlm acuan yg disukai.. sejukkan dlm peti sejuk supaya enak dimakan...

selamat mencuba..

9 comments:

  1. Ni mesti menghabiskan mangga dari Kg tu yer...

    ReplyDelete
  2. yaaaa mesti lah nak habiskan mangga tu la naz... sbb tengok juga kat dapo naz... ada simpan resepi agar2 tu ...tapi kak buat puding...hehe

    ReplyDelete
  3. cantiknya warna puding mangga tu kak...

    ReplyDelete
  4. sbb tambah kastard la tuuu dek mas hehe..

    ReplyDelete
  5. terliur...*meleleh ayaq liur*

    ReplyDelete
  6. Assalam kak ilah,
    lama betul kita tak daatng sini ya..rindu dgn masakan akak ler..especially kuih2 yang sedap2..puding mangga nampak sedapnya..sejuk2 makan best ni..

    ReplyDelete
  7. kak ilah, lamanya rasa tak singgah dapur akak ni, sorrylah kak jarang bw la ni musim panas dok keja merayau-rayau jer kejanya,hehe sedap nengok puding akak ni....sukax3 nanti nk cubalah...:)

    ReplyDelete
  8. apsal gedik sangat ni hehe

    ReplyDelete
  9. 2 enna jepun
    kalu meleleh air liur kena la buat pas ni.. kwn kak yg memula rasa katanya sedap....kak pun suka rasa mangga ni lemak2 manis..

    2 ayu sgpore
    sbb cuti sekolah lah kan.. lama tak jalan2 kat dapo kak hehe..

    2 nieza finland
    tu laaa jalan tak ajak org samaaa huhuuu nak itutttt

    2 kak cm putrajaya
    gedik sbb terlalu lembut.. bukan gedik yg tuuu tuuu tuuu hahaha..nenek ooo nenek dimana cucu kitaaa?

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini