berbeza sikit dari doh lepas. walaupun resepi yg sama.. ini adalah kerana bila di isi inti adunan tak dpt di gulung sepenuhnya..setakat sekali gulungan. kalu tanpa inti gulungan yg berkali itu akan membentuk roti yg lembut dan bila ditarik akan pjg2 isinya..ada faham ker hehehe..
adunan sedang bergedik2 dlm bibik melayu 2 adunan sekali harung ni..kesian bibik penat
inti cekelat ilah jy yg di campur jus oren sebiji maaf gmbr blurrrr..huhu.. diadun dari resepi sos kastard dan diberi 3 sudu serbuk koko.. tu jer kacau biar kental senang di bentuk dlm roti
resepi dibawah
inilah rupa pelembut roti yg dibuat sendiri water roux susah nak sebut.. nenek ilah jy sebut.. kanji gandum.. dibikin nenek semasa ilahjy kecik2 dulu.. makanan semasa baby yg mudah dihadam...dan diberi perasa gula. rupanya mende alah ni diguna utk buat roti zaman moden kita yaa..hehehe..alkisah.... baki disimpan utk pau pula.. tahan 3 hari dlm esbok..resepi dlm N3 lepas..
Selamat pagi ahad buat semua yg sedang bercuti
selamat mengisi masa berharga ini bersama keluarga masing2. bagi ilahjy hari ini tak berapa ada semangat sikit. selalu tu ke T.T.Wangsa utk bersenam seni di dataran. tapi dek kerana rajuk seseorang tu maka terbantut lah aktiviti hari nie.. maka roti pun diberi nama rajuk muaahuahuuaaaaa.... ce teka ce teka sapa rajuk??? booo layannn laaa..dh pujuk masih rajuk. biarkan siluncai dgn labu2nya...hanyuttttt....
lagipun si sulung yg balik bercuti dah nak balik ke GAMBANG semula ptg ni... jihah akan kembali dan berada di rumah hujung bulan julai ini. dengan itu berakhirlah/tamatlah pengajian jihah di UMP GAMBANG selama 3 tahun dlm jurusan SAINS KOMPUTER peringkat IJAZAH.
mari kita layan sarapan pagi ini dgn roti lagi sekali. kali ke 2 dibuat dgn bibik melayu tuu, sooo jgn jemu yaa resepi yg sama juga. masih menggunakan basic doh. cuma ditambah kan inti cekelat buatan sendiri di dalamnya...
selepas masak malam tadi terus dijamah dlm keadaan panas2 inti cekelat tu lembut cairnya..(nampak keras tapi bila dijamah ia amat lembut. semasa mengisi kan inti cekelat ni agak berketul dan mudah di bentuk dan dibulatkan dlm doh.
baki adunan ni anak2 buat piza sardinnn..dah habis dah malam tadi..
resepi inti cekelat rajuk kusss:
4 sudu besar tepung kastard
4 sudu besar gula
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan air.... tambah air jika suka cair
4 sudu besar serbuk koko
1 biji perah oren
1 sudu besar marjerin
caranya:
kesemua bahan di masak atas api sehingga pekat masukkan marjerin kacau sehingga kental. tutup api biarkan sejuk. dan bulatkan masukan dlm adunan roti. ubah suai kepekatan coklat ini ikut selera masing2 ya.
nuffnang_bid = "7879ec5a1b7ef8aca938c048f2611c9a";
assalam kak ilah..mmg tabik la ngan kak ilah rajin tul meroti..meh hembus sket vitamin R kat sy..bila nak stat warm up BM baru tu..
ReplyDeletepsst..gebus jerr kejadian roti tu..
ffuuussss kuss semangat bangkit laa dikauuu supaya dek lina pg bersemangat selalu utk merotissss sepserti kusss hehehe tu dia aihhh dah kena dah semburrr jampi serapah..
ReplyDeleteassalamualaikum kak ilah...cantik aje rotinya tu...tak pernah lagi buat roti guna water roux tu...mesti lembut betol..
ReplyDeleteAssalam Kak Ilah,
ReplyDeletecantiknya roti tu.... gemuk & montel, terasa2 kelembutan dan kegebuannya melintasi tekak ni.... sodappp!
wahhhhh...akak...cantikk la roti tu...
ReplyDeletemakin rancak meroti..
baguss2.....
seronok kan kak meroti...