03 July, 2011

330. LALA/REMIS DAN KEPAH

2 jenis masakan yg ilahjy suka hasil dari lala/remis
lala yg dibasuh bersih
*************************************************************************
kepah masak gulai lemak.. bukan masak lemak yaaa puan2 wala wala sedapnye
tengahari tadi g c4 wangsa maju dlm ramai2 manusia hari ni terjumpa sudut makanan laut yg disediakan khas amat cantik dan bersih dan tanpa bau seperti dulu.. c4 dah ada kemajuan.. tapi agak pening sbb masih baru dgn susunan brg terkini.. jenuh mencari brg2 dah berubah haluan

kebetulan si sulung nak balik U ptg tadi.. mama dgn bangga nya terus capai 2 jenis kepah dan lala ini sekali harung utk dimasak utk jihah dan terus bawa bekal ke U..makan malam di sana...
teringat arwah nenek suka makan lala kecik tuuu rebus mcm tu jerhirup kuah manisnyeee... ilahjy tak suka tambah daun kunyit dll sbb tak mau rasa lala dan kepah itu hilang...
nak resepi ker?? ilahjy masukan supaya anak2 kusss dpt buat rujukan 1 masa nanti..

sambal remis/lala jy

bahan:

1 kilo remis di basuh bersih selawat 3 kali supaya tak sakit perut
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap

bahan mesin:

15 tangkai cili kering rebus sehingga lembut
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih

mesin kesemua bahan2 ini sehingga halus dan tumiskan dlm minyak yg mencukupi sehingga pecah minyak. masukkan kesemua bahan cili sos dan kicap dan garam secukup rasa.
tambah sedikit air supaya kuah mendidih seketika. setelah itu baru masukkan lala dan didihkan sekejap dlm 10 minit dah sedia utk dimakan. rasa manis lala itu akan menyedapkan kuah..

lala/remis rebus:

rebus air bersama bawang dan sedikit garam sehingga mendidih baru masukkan remis/lala.


kepah gulai lemak. (bukan masak lemak!!!) cara nenek ilahjy ubah suai sikit...

bahan:

2 kilo kepah berus dgn berus sabut supaya kotoran ia hilang dan selamat utk dimakan..

santan pekat secukupnya
1 sudu besar rempah sup
1 sudu besar rempah kari ayam
3 btg serai ketuk

bahan mesin halus:

1 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit

caranya:

masukkan bahan mesin,rempah sup dan rempah kari dalam kuali.
masak sehingga rempah bertukar wangii. jika kering air tambah lagi. lebih kurang 20 minit. lepas itu masukkan santan pekat, serai dan garam. sentiasa dikacau sehingga mendidih dan masukkan kepah tadi . masak lagi sehingga kesemua kepah terbuka. baru ditutup api.

nenek selalu masukkan buah gajus bukan biji nye.. buah gajus dibelah 4. fuhhh meleleh air liur teringatkan buah gajus/janggusssss...

selamat mencuba ya.

3 comments:

  1. akak..sedapnya tengok kepah ngan lala tu,..

    ReplyDelete
  2. Wah akakkkkkk... Sedapnya.. Naz suka..Lama dah tak makan..Kak, betul2 terliur ni..meleleh2 dah air liur naz ni haa...Menyeksa jiwa dan raga ku..

    ReplyDelete
  3. 2mas
    kepah tu agak liat isinya mas.. lala tuu masuk ilangggg

    2 naz
    kat tempat naz mesti selalu ada kan??/ Kl ni susah sikit tu kebetulan tuuuu

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini