09 July, 2011

334. ROTI MAYONIS-DEKMAS

yang ni pula diadun jam 2 ptg tadi dah siap jam 4.30 ptg ni masih panas2 lagi masuk n3 ni hehe
yg cekelat kuning tuuu ada mayonis... hasil sama lembut cuma rasa yg cekelat tu mmg lah sedapp sikit...sbb kami suka cekelat... hehehe...ingattt dlm adunan lebihkan gula supaya manis sikit sebab tak de inti mcm kat bawah tuuu.. ingattt!! yg ni 2 adunan menjadi satu..dibakar bersama.. baru cukup kotaaaa isi padu rumah ilahjy ni...hiklhikkk
diadun pagi tadi oleh bibik melayu sarapan jam 9.30. inti ikan kembung semalam punya karipap
yang inti ikan kembung ni tak de mayonis... tghari p cari kat PERNAMA bawah tuu terus buat adunan di atas pula... sebab nak habiskan kanji gandum aka water roux...
terima kasih mas duniaku resepi kak nak tepek kat bawah kejap lagi yaaa.....

bahan:

300 gm tepung gandum
110 gm air
50 gm water roux
50 gm mayonis
45 gm gula
45 gm marjerin
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung

caranya:

guna BM.. masuk kesemua bahan ke dalam pengadunn tekan on no 8 setelah selesai keluarkan dan bentukkan mengikut selera kita dan perap sehingga naik sekali ganda dan bakar 180 drjah selama 25 minit.
ilahjy bakar oven 5 minit padam api.. masukan adunan yg diperap tu supaya cepat naik. lepas tu baru di on semula oven utk pembakaran sebenar...ahaksss punya la pemalas nak tunggu lelama..

11 comments:

  1. blh habis sblm kelip mata ni! :)))

    ReplyDelete
  2. nak antau kat kawan pernama sikit..bg dia rasa... yg lain boleh habis..de...ada 5 org dah besau222 hikhik

    ReplyDelete
  3. fuhh.. mmg mantap! marathon roti ye kak.. tun chop yg ada chocolate tu ye.. hihi

    ReplyDelete
  4. ooo tun pun suka yg cekelat yaaa caya laa lembut gebusss ni mcm kek la pula rasanyaaa...

    ReplyDelete
  5. hmmmm...meroti lagi kak..
    kerja keras bibik tu..he..he..

    amboiii...lembut gebu jerk nengok roti mayonis tu...
    bestkan kak roti tu..
    mas pun dah banyak kali buat...

    makan roti panas2 memang best..

    ReplyDelete
  6. tu la kesian bibik tu kasi dia rest seminggu lah pas niii water roux dah habis dah..
    seronok kan ada BM senang kerja sambil2 masak jer tadi..abg kob pun suka...bila tnet dah ok apa lagi kak buat n3 laah.. t.kasih ya mas resepi..

    ReplyDelete
  7. uwaaaa akak meroti sakan..seronokkan kak wat roti sendiri..dpt makan masa panas2 lagi...yatie pun nak yg cekelat....gebu betullah roti akak..

    ReplyDelete
  8. kak baru balik dari ziarah dapo yatie sebab semlm kak tak dpt masuk tenet...seronok masak roti ni tie..buka kita uli..senang kerja ada bibik..hehe

    ReplyDelete
  9. kak ilahhh..boleh bukak bakery ni.. hehe

    ReplyDelete
  10. rajin tul kak ilah meroti, mmg berbaloi dptkan bibik melayu tuh..

    ReplyDelete
  11. amboi kak hebat tul tgk roti akak buat tu..bila nk kasi saya rasa ni?..hehe

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini