10 July, 2011

335. IKAN PARI MASAK ASAM KICAP- tok munah


tenghari tadi masak simple2 jer...

teringatkan masakan arwah nenek munah ilahjy.. tok suka masam asam kicap cam ni bila dihirup rasa masam2 masin...sedikit pedas.. terus ilah jy masak ikan tu tadi..
mungkin kalian pernah makan atau tak pernah langsung jamah. kejap lagi ilah jy kasi resepi yg mudah ni...

bahan: sumber resepi dari arwah nenek ilahjy

1 keping ikan pari besar tapak tangan saiznya(siap potong dari kedai) lepas tu potong kecil2

bahan tumisan:

6 tangkai cili kering di gunting serong
1 biji bawang besar di mayang
5 ulas bawang putih diketuk
sebesar ibu jari halia mauyang pjg
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 sudu kecil jintan manis/kasar
2 tangkai daun kari

sedikit kicap
air asam jawa secukup masam yg kita suka
minyak tumisan

caranya:

1. panaskan minyak masukkan kesemua bahan tumisan sehingga kekuningan.
2. sediakan air asam jawa secukupnya, dan tuang ke dalam bahan tumisan tadi, bersama kicap secukup warna yg kita suka.. beri garam
3. setelah mendidih masukkan ikan pari dan didihkan dgn api perlahan sehingga masak... rasalah masam masin nya. dah siap.. mudah jer kan...

1 comment:

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini