10 July, 2011

336. PAI PISANG BADAM- ummi


di paikan minum petang 10 julai 2011

minum petang 10 julai 2011 dgn sajian dari resepi dapo ummi kuantan...
kerana badam tak de ilah jy gantikan dgn kismis dan sedikit tepung suji.
maaf ya ummi biasa lah kita org dapo ni tak sah kalu tak diubah suai bahan kalu dah teringin sgt nak makan...walaupun bahan tak cukup nak juga buat..hikhikhik.. selepas dipotong panas2 mmg ranggup yg dalam umpama kek yg luar mmg lah pai... fuhh pandainya ummi buat pai ni...terima kasih ya ummi kongsi resepi.

bagi yg nak resepi meh kita lihat bahannya... tapi agak musykil bancuhan agak lembut sangat tk boleh diuli...atau ilahjy yg salah timbang?? pas tu ilah jy tambah2 la sikit tepung sampai boleh di uli ...simpan tempat beku nak cepat canai...heehe..

PAI PISANG BADAM

bahan pai:

125 gm mentega tanpa garam
75 gm gula kastor
260 gm tepung gandum ( ilahjy tambah dlm 1/2 cawan)
2 biji telur c

caranya:

putar mentega dan gula sehingga kembang.
masukkan telur putar lagi sehingga sebati.
masukkan tepung dan uli sehingga sebati. dan lembut simpan dalam peti sejuk 1/2 jam.
keluarkan dan tekap dlm acuan pai.
isikan inti nya dan bakar 160 selama 30 minit atau kuning.

bahan intinya:

175 gm mentega
100 gm gula kastor
100 gm badam kisar(ilah jy guna kismis 1/2 cawan dan3 sudu besar tepung suji)
50 gm tepung gandum
3 biji telur b
pisang utk hiasan

caranya:

putar mentega dgn gula sehingga kembang masukkan telur dah sebati masukkan tepung, dan lain2 guna senduk kayu kacau sebati dan tuang kedlm pai tadi bakar sehingga kekuningan

3 comments:

  1. tekstur mcm kek...tapi benda sebenarnya adalah pie...suke2.. macam sedap pulak...time pisang ada, tak jumpa pulak resepi ni...

    ReplyDelete
  2. uishh sedapnya...tak pernah buat lagi ni..rasa skit ler dulu kak...hehe

    akak, tukar langsir baru lagi ke? belum raya dah tukar dah...hehe

    ReplyDelete
  3. Ilah..thanks sebab sudi try, baru perasan..mmg adunan dia sedikit lembut...tu sebab shell dia sangat rapuh..Ummi pun letak dlm esbok dulu pas uli, then keluarkan dan canaikan terus dlm loyang...tp rasanya perkara biasa kita tambah2 tepung nih kan...mcm buat roti gak, ada masa silap teknik ke, salah sukatan ke ntah...terlembik sikit...apapun roti akan lembut kalau terlembik sikit kan..hahaha... Xpa adjust2 mana patut kan..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini