salam pada semua pengunjung resepi sumbangan JY sekelian tak kira yg setia masuk, yg singgah lalu, yg kebetulan, yg mencari resepi baru dan sebagainya...
masyaAllah dah beberapa hari tak buat N3 baru.. bukan tak berasap dapo tapi ilahjy sakit tekak yg melampauuuu.. dah jumpa puan dok amek ubat hari ni baru ok harap2 sambut posa nanti dah sembuh sepenuhnya...
kenapa tajuk diatas ilah jy taipan..? macamni alkisahnya:
kebetulan malam tadi sahabat lama en hb kusss datang dari Ipoh naik ketapi laju.... atas urusan peribadi... pada mulanya mungkin beliau bermalam disini.. ilah jy sediakan ke dua2 jenis sarapan ini malam tadi.. setelah sajian siap jam 9.30 malam tadi dapat panggilan sahabat en hb kuss dah balik bersama kawannya..
apa nak kata bukan rezekinya.. makan bersarapanlah kami tanpa tetamu itulah sebab2nya... kebetulan hari ni ada jamuan di tasik keramat ...akhir sambutan posa.. maka akan ku bawa ke sanaaa.... resepi akan dimasukkan selepas ilahjy balik dari jamuan di tasik...
MACARONI CAJUN DAN TALAM NANGKA
baru nak merasa apa itu CAJUN. nasib baik ada sebotol di gergasi tuu dptlah merasa.. memang enak masakan bila ada perasa ini.. ada kelainannya..cubalah... ilahjy agak ketinggalan sedangkan kawan2 dah lama merasa...
puan cajun berada disisi macaroni kerutub.. sebab apa nama puan kerana dia berada didapo puan... heheheee
talam nangka:sumber rujukan dari sinar kehidupanku adik manis yatie JB
terima kasih resepi ini...duhai ratu talam..emmmm sedapppp lembutttt...gedik2 lagi tauuuu
TALAM NANGKA MADU
(pemberian datuk aminah dan en latif pokok tanam sendiri ni weyyy .t.kasih )
bahan:
bahagian bawah:
1 cawan nangka di cincang dadu
1 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan gula pasir
3 cawan santan cair ( 1/2 cawan santan kotak + 2 1/2 air)
sedikit garam.
caranya:
campurkan kesemua bahan kecuali nangka.
kacau atas api sehingga pekat. masukkan nangka dadu kacau sebati.
tuangkan dlm kukusan. terlebih dulu sapukan minyak pada loyang panaskan 10 minit baru tuangkan adunan. supaya senang lekang. petua ilahjy.
kukus sehingga kering adunan baru di masukan adunan atas.
bahagian atas:
1/2 cawan tepung beras
4 sudu besar tepung jagung
3 cawan pekat ( 1 cawan santan kotak + 2 cawan air)
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
pewarna oren campur pewarna kuning serlahkan warna spt digambar....(ilahjy punya akai hehe)
caranya:
campur kesemua bahan kacau atas api sehingga sedikit pekat. kemudian tuangkan ke atas bahan nangka yg telah dicakar dgn garfu terlebih dahulu. kukus selama 20 minit.
sejukan semalaman baru dipotong.
MACARONI KERUTUB CAJUN
bahan: maaf tiada sukatan yg khas... main agak2 jer...rekaan ilah jy sendiri.
3 sudu besar rempah kerutub
2 biji bawang besar
5 ulasa bawang putih
serbuk cajun seperti dalam gambar secukupnya 2 sudu kecil
1 cawan daging cincang
1 cawan santan pekat
3 cawan macaroni rendam rebus dan toskan
( bila kembang macaroni akan jadi separuh dari loyang yg digunakan utk membakar... masa sukat ilah jy terlupa nak guna cawan main tuang dari paket jer...jadi kena agak2 ya..)
6 biji telur dipukul rata
sedikit sos cili
sedikit sos tiram
caranya:
bawang2 ditumis sehingga wangi dan dimasukkan rempah bersama sedikit air setelah pecah minyak masukkan santan bersama daging garam dan serbuk cajun.
setelah mendidih masukkan sos cili dan sos tiram. setelah sedikit kering angkat dan tuangkan ke dalam macaroni yg telah direbus dan ditos terlebih dahulu.
gaul sehingga rata sambil direnjis lagi sekali serbuk cajun dan lada putih...
pukul telur kemudian tuang ke dalamnya dan gaul sebati.
alas loyang tuangkan dan ratakan kemudian bakar 200 darjah selama 30 minit atau sehingga masak.
salam yang..akak ambik resepi makaroni ya..sedap nampak tu...nak bikin sebelum bulan puasa:)
ReplyDeletetalam nangka tu cantik la kak ilah.... sedap kan kan
ReplyDeletedua2 sedapppppp dan mas suka...
ReplyDeletenak rasa talam ngan macaroni tu kak..
sedappnya tengokkk...
ya akak cu cygg...
ReplyDeletesilakan harap2 manjdi lah kak cm..
dek izah.. warna dia mmg cantekk kawan semua terpegun tadi kat taman..ahaksss habis seloyang besar tuuu...ratu talam punya resepi mmg menjadi..kan yatieee..
dek masss.
ReplyDeleteboleh yg ada cuma macaroni jer ..talam dah habis di taman..huhuu..depa minta buat lagi tapi nagka madu dah habisss datuk sponsor
ayoooo tak tau nak pilih yg mana nak buat dulu
ReplyDeletesukanya tengok talam nangka tu...
ReplyDeleteassalamualaikum...banyaknyer menu..
ReplyDeleteIlah...sedapnya tengok talam nangka tu..belum rasa lagi...guna loyang berapa in..?
ReplyDeleteAssalam kak ilah,
ReplyDeletewah..macam2 menu terhidang di pagi hari ya..sedap nampaknya tu..talam nangka pun dah lama tak buat..cantik kak..kali ni nangkanya tak terapung2 kat atas ajekan kak..apa rahsianya..ce citer sikit..
2 norasikin
ReplyDeletepilih mana yg ada bahan nak buat..emmm
2 naz
kwn2 semua suka warna dia..
2 r.adawiyah
wkslm...biasa2 ajer
2 norsafoone
paling cantik rasanya loyang 9 in tapi ilah sengaja guna paling besar sbb nak potong kecik2.. jadi dia agak nipis..ni mungkin 12 inci kott maaf nor ilah tak ukur huhuuu.. boleh agak masa bancuhan bawah tu sesuai loyang mana...
2 ayu
ayuu . dulu cendol yg terapung..
yg ni nangka tak pula jadi mcm tu.. mungkin sukatan nagka cukup kot. dulu cendol kak guna 1/2 sukatan.. huhuuu
Assalamualaikum K.Ilah,
ReplyDeletewaduh semuanya nmpk menyelerakan..rugilah dtng lambat, tak dpt merasa..hehehehe...cantiklah talam nangka akak tu..suka tngk akak buat menjadi dngn jayanya...menarik kaler oren+kuning tu...
lama tak makan makaroni, masa kat US dulu, selalu gak masak guna cajun ni, tu pun resepi dari kwn2 yg dok menetap kat sana..bila balik Msia, dah lupa plk dngn si cajun ni..rasanya nak kena masak guna cajun ni gaklah....windulah plk..
Assallamualaikum kak Illah..
ReplyDeleteHihihi..Naz dgn rela hatinya sudi jadi tetamu akak.. boleh ker??? Jap nak gi umah akak dlm mimpi ni..Ha baru boleh mimpikan akak..hahahaha..
Amboiii asyik ada jamuan kat tasik jer ni.. Selamat berpuasa ye kak. Salam Ramadhan dari Naz..
salam kak ilah..
ReplyDeleteWaaaaa...laponyer tgk menu2 kak ilah ni..adoiii..geram btl tgk..hehe..Selamat Berpose..Kak Ilah n famili ye..