sedia utk di kukus dgn api perlahan ya puan2 selama 20 minit. tadi ilahjy kukus api sgt kuat pecah kesemuanya terpaksa betulkan semula. pengajaran...
mulakan membungkus dgn cermat dan hati2 kalu tak cukup tepung tambah di atas intinya
buat mcm buah melaka cuma gantikan inti kelapa
letakkan mcm di atas inti kelapa bersalut tepung pulut
sapukan pada daun pisang mengguna sudu sebanyak 1 sudu besar
bila dah jadi macam ni padam api dan teruskan mengacau supaya hilang ketulan besar2 tu.
kacau sehingga pekat
salam para sahabat kusss sekelian.
makasih yang..nnt nak cuba resepi ilah ni..selalunya gagal dapat hasil yang cantik seperti ilah ni..selamay berbuka ya:)
ReplyDeletekak dia macam puteri sebilik eh kak... nanti nak cuba lah daun pisang pun banyak lagi tu...
ReplyDelete2 kak cm
ReplyDeletekak cm pun dok buat juga ka? tapi yg ni best tau..sedang elok jer bila sejuk...bila pegang dia gedek2 hehe
2 ita
cuba la ita ..tapi kak nak ita buat lagi yg kretipppp tauuuu dek
Salam k.ilah...
ReplyDeletealaaa kak pos 5 ketui tepung bungkus tu!! e-na suka sgt...lagi2 klu lembut2 lemak gitu...sedapnya!!!
ngantuk dah ni mata buka separuh je..jap lg nak tido...kang kul 2.30 dah nak bgn sahurr...night kak..
Assalamualaikum, Kak Ilah ni mmg expert buat tepung bungkus ehhh, nmpk kemas je jadinya tuu. Insya Allah nak try buat nie.
ReplyDeleteTengok kuih ni buat sy teringat2 kat opah di kg bagan serai..
sedapnya kak kuih ni.. suka la makan kuih2 tradisional ni
ReplyDelete