02 November, 2011

367. KARIPAP INTI IKAN BILIS KENTANG




petang tadi ilahjy layan karipap atas permintaan en hb beberapa hari lepas. sebab itu semalam inti karipap ini di buat bersama roti2 itu... sekejap jer la melayan mengelim 50 biji karipap comeeiii nieee... saiz sebesar 2 jari jer sekali ngap habis.. hehehe teringat masa ilahjy mengendalikan persatuan bakat di unitlama .. karipap comeiii dimestikan kerana menjadi hidangan utk VVIP kesemua kuih muih dibuat dlm bentuk sekali suap saiznya... fuhhh mmg la penat nak habis kan 1 adunan...
umpamanya dadar pun sama sebesar saiz ibu jari dan pendek jer dibuat... itulah kegemaran VVIP kami...
kali ini inti karipap ilahjy sengaja buat dgn perasa ikan bilis. asyik2 ayam dan daging jemu juga.. yg pasti kentang tidak dilupakan..keledek kadang2 boleh mengundang angin dlm perut kusss...

resepi nanti ilah jy masukkan ya nak layan cerita soffiya duluuuu jommmm...


inti karipap:

3 biji kentang didadu kecil
2 sudu besar serbuk kari ayam
3 sudu besar ikan bilis
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih

caranya:

1. kisar bawang2 dan ikan bilis sehingga halus.
2. panaskan minyak tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan masukkan
rempah sehingga pecah minyak.
3. masukkan kentang bersama air secukupnya dan garam.
4. masak sehingga empuk dan kering airnya. sedia utk digunakan.

kulit karipap cara ilahjy:(angaran sbb tak sukat a.k.a agak2)

tepung gandum.....2 cawan
minyak masak ......1/4 cawan
marjerin..............3 sudu besar
air biasa

masukkan tepung ke dlm bekas.
panaskan kedua2 bahan minyak dan marjerin. sekadar cair marjerin tak perlu berasap.
tuangkan ke dalam tepung kacau dgn senduk sehingga sebati
masukkan sedikit2 air sehingga boleh di uli
dan bulatkan sebesar 2 jari dan gelek dan isikan inti.

resepi ini sebagai rujukkan ilahjy dimasa depan...

5 comments:

  1. dah lama tak mengelim karipap ni... tak cukup rajin nak menguli, nak mencanai, nak mengelim, nak menggoreng...tapi kalau makan, memang terlebih rajin!

    ReplyDelete
  2. kekekee kelakau laa kamu nie dek....senang jer nak cepat hari ni buat inti essok buat kulit kan senang mcm kak.. ingt kak ilah ni rajen ker hehehehe..kdg2 jer terlebih rajeennn

    ReplyDelete
  3. uwaaa mmng rajin akakku sorang ni...cantik keliman karipap akak ni...

    ReplyDelete
  4. Aslmkum k.jy...saiz karipap 2 jari...mmg sekali ngap..kalau anak2 sy entah berapa biji kalau gini, saiz biasapun 3 biji sekali mkn.di tempat sy skrg nipun kalau ada majlis, karipap antara kuih yg pasti kena sediakan..
    Slmt menyambut hari Raya AidiladhA..

    ReplyDelete
  5. 2 yatie..biasa2 jer tu yatie..anak2 puas belajar tak menjadi.. kak dulu belajar masa tgktn 6..guna tanah liat baru mahir..heheh

    2 mamasya
    wkslm...selamat menyambut aidil adha buat mamasya sekeluarga nun jauh di sana...

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini